Šport > Zimski športi
10744 ogledov

Prevc danes pred Zajcem, po sredincu mu je tokrat pokazal ...

Peter Prevc Epa
Peter Prevc je zasedel drugo mesto na drugi tekmi svetovnega pokala na letalnici v Oberstdorfu, Zajcu so se na četrtem mestu stopničke izmuznile za vsega dve desetinki.

Avstrijec Stefan Kraft (433,5) je zmagovalec druge tekme za svetovni pokal na letalnici v nemškem Oberstdorfu. Še eno drugo mesto je osvojil drugouvrščeni s sobotne preizkušnje Peter Prevc (430,2), tretji pa je bil Ryoyu Kobayashi (422,1), vodeči po prvi seriji. 

Timi Zajc (421,9), zmagovalec sobotne tekme, je tokrat stopničke na četrtem mestu zgrešil za vsega dve desetinki. Do točk so sicer prišli vsi slovenski predstavniki. Domen Prevc (407), ki je bil po prvi seriji celo v boju za stopničke, je bil na koncu 10., Lovro Kos (354,9) 24., Žak Mogel (345,2) pa 27.

Slovenski smučarski skakalci so sicer blesteli na sobotni prvi posamični tekmi svetovnega pokala v poletih v Oberstdorfu. Ta je bila obenem prva od šestih to sezono, ki štejejo za mali kristalni globus. Zajc je v soboto zmagal, Peter Prevc je za 4,2 točke za njim zaostal na drugem mestu, Domen Prevc pa je bil peti.

Peter Prevc Presenetil Šport Avstrijci tega od Petra Prevca res niso pričakovali

Po prepričljivi zmagi Zajca in Domna Prevca že na petkovi superekipni tekmi ter dvojnem slovenskem slavju na sobotni posamični tekmi so se slovenski letalci zelo veselili nove tekme v Oberstdorfu. Odlični so bili tudi v kvalifikacijah, kjer je Zajc zasedel tretje, Peter četrto, Domen Prevc pa šesto mesto.

Prvi je nato svojo nalogo v prvi seriji opravil Mogel, ki je s poletom dolgim 201 meter dolgo vodil ter bil sploh prvi letalec, ki si je zagotovil nastop v drugi seriji, na koncu pa je serijo zaključil na 27. mestu. Kosa je odneslo še nekoliko dlje, 202,5 metrov pa je bilo dovolj za 18. mesto.

Domen Prevc je poletel 221,5 metrov in ob pristanku zasedel peto mesto, do konca serije pa so ga prehiteli še trije letalci, med drugim tudi oba Slovenca. Peter Prevc je doskočil pri 223,5 metrih in je stopničke napadal s šestega mesta, medtem ko je Zajc po prvi seriji in poletu dolgem 222 metrov zasedal tretje mesto.

Timi Zajc | Avtor: Epa Epa

Po prvi seriji sta prepričljivo vodila Japonec Kobayashi in vodilni skakalec svetovnega pokala Kraft, medtem ko je bila konkurenca od tretjega Zajca pa vse do devetega Manuela Fettnerja izjemno izenačena. Domen Prevc je tako na osmem mestu za tretjim zaostajal za vsega 5,4 točke.

Tudi v drugo je prvi izmed Slovencev nastopil Mogel, ki je s poletom dolgim 191 metrov zadržal 27. mesto, medtem ko je Kos svojo uvrstitev precej pokvaril, saj je s 197 metri nazadoval za šest mest na 24. mesto.

A naše oči so bile uprte predvsem v prvo deseterico, kjer so se za stopničke borili kar trije Slovenci. Prvi je iz boja za zmagovalni oder izpadel Domen Prevc, ki je po poletu dolgem 214,5 metrov izgubil dve mesti, a je toliko bolj navdušil njegov brat. Petra je namreč v zelo slabih razmerah odneslo kar 224 metrov, kar je bilo dovolj za prepričljivo vodstvo.

Peter Prevc | Avtor: Epa Epa

Za najstarejšim izmed bratov Prevc sta nato zaostala tudi Daniel Huber in Andreas Wellinger, tako da je bilo že pred nastopom Zajca jasno, da ima Slovenija nove stopničke. Svojega rojaka nato ni uspel premagati niti sobotni zmagovalec, katerega je ob najslabših razmerah v celotni seriji poneslo 213 metrov, kar je bilo ob pristanku dovolj za drugo mesto.

Zeleno črto, ki označuje potrebno dolžino za prevzem vodstva, je nato za las z 217 metri preskočil Kraft, a je na koncu le zadržal dobre tri točke prednosti pred Prevcem, katerega ni uspel prehiteti niti Kobayashi, ki je s poletom dolgim 215 metrov ob zelo ugodnih razmerah le za dve desetinki prehitel Zajca ter preprečil druge zaporedne dvojne stopničke Slovenije.

Peter Prevc in Timi Zajc sta tako ponovno uprizorila zanimiv interni dvoboj za najboljšega slovenskega letalca. Potem ko je bil v soboto Zajc na prvem mestu uspešnješi od Prevca na drugem, mu je slednji v šali pokazal sredinec. Tokrat pa je bil Peter uspešnejši od svojega reprezentančnega kolega, tako da mu je tokrat ... pokazal jezik!

Peter Prevc kaže jezik Zajcu | Avtor: RTV/Printscreen RTV/Printscreen

Le želimo si lahko, da bodo naši skakalci tako dobro formo in predvsem ekipni duh prenesli tudi na naslednje postaje svetovnega pokala. Ta se bo nadaljeval od petka do nedelje prihodnji teden v Lahtiju na Finskem. Skandinavska turneja "surovega zraka" se bo nato pred finalom pod Poncami preselila na Norveško s tekmami v Oslu, Trondheimu in novimi poleti v Vikersundu.

URADNI REZULTATI

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • Avatar Zoran
    StarMačk 19:39 25.februar 2024.

    To so interne zajebancije naših fantov, ki jih novinarji ne razumete, zato tudi ne poizkušajte delati konfliktov tam kjer jih ni!

Sorodne novice