Šport > Zimski športi
29 ogledov

S 15. zmago Petra ujela Peterko

majdic008_bot_spo_021208_main Žurnal24 main
Nekoč je bila princeska smučarskega teka, danes je nedvomno njegova kraljica. Odločna, marljiva, vesela in hitra. To je Petra Majdič, zmagovalka 15. tekem svetovnega pokala.
 
 

Če bi komet padel na Zemljo, bi zagotovo priletel meni na glavo. Kaže, da nekdo zgoraj uživa, ko se spravlja na nepopravljive optimiste, kakršna sem jaz.

Petra Majdič

 
Petra Majdič je že davno pred uspehom na 30 kilometrov v Trondheimu veljala za najuspešnejšo slovensko tekačico na smučeh v zgodovini tega športa. V svetovnem pokalu ima torej že 15. zmag (osem jih je dosegla v tej sezoni). Med svojimi lovorikami ima tudi mali kristalni globus v skupnem seštevku tekaških šprintov za svetovni pokal v sezoni 2007/2008 (drugega bo dobila letos), letos si je na Tour de Skiju pritekla izvrstno tretje mesto v skupnem seštevku, med največje uspehe 29-letne Dolanke pa sodi še srebrna medalja v šprintu v klasični tehniki na svetovnem prvenstvu v Sapporu 2007, kar je tudi prva slovenska medalja v smučarskem teku na velikih tekmovanjih. Nastopila je tudi na dveh olimpijskih igrah, najboljša je bila v Torinu pred tremi leti, ko je na 10 km v klasični tehniki zasedla 6. mesto.

Takole je Petra Majdič slavila prvo zmago v tej sezoni. Najboljša je bila na sprintu v klasični tehniki v Kuusamu, kjer je zmagala že trikrat.


 
 

Na poti sem gledala film Miroljubni bojevnik. Priporočam ga vsem. Veliko pove o bistvu življenju. Predvsem je pomembna pot do uspeha, ne sam uspeh.

Petra Majdič pred SP v Libercu

 
Majdičeva, ki se je rodila 22. decembra 1979, je svojo športno pot začela v osnovni šoli, ko se je izkazala na šolskih in lokalnih tekmovanjih v atletiki, še posebej v krosu. Posebej se je odlikovala v tekih na 1.000 in 1.500 m. S smučarskim tekom se je spoznala pri 10. oziroma 11. letih, ko je v 5. razredu tedanji trener kluba, Polde Kovač , opazil njeno nadarjenost in jo povabil k redni vadbi. Sam začetek Petrine tekaške kariere ni bil ravno najbolj obetaven, saj so jo prve izkušnje na snegu tako razočarale, da je pustila trening in skoraj končala s tekom. Na srečo je bil trener dovolj vztrajen in je Petro prepričal, da si je premislila. Danes ji zagotovo ni niti malo žal. Šolanje je nato nadaljevala na športnem oddelku Gimnazije Šiška v Ljubljani, ki ga je uspešno končala in okronala z maturo leta 1998. Študentka drugega letnika Fakultete za družbene vede v Ljubljani (smer: sociologija - kadrovski management), ki je sicer želela študirati arhitekturo ali medicino, pa si je premislila, živi pri starših v majhni vasici Brinje blizu Dola pri Ljubljani, kjer imajo manjšo kmetijo.

Oglejte si film o dveh prijateljicah in tekmicah, o Majdičevi in Kuitunenovi.


Članica ŠD Atrans Trojane je sinonim za neverjetno marljivost in upornost, talent in naravne danosti so pri tem samo dobra podlaga. Odločnost, prepričanje vase, nepopustljivost, vedrina, iskreno veselje … vse to ima Petra, ki o sebi pravi, da je pozitivna, neposredna, v bistvu garač. Njen življenjski cilj je, da ostane takšna, kakršna je, da ohranja še vedno isti krog prijateljev in bližnjih. In kaj ji pomeni uspeh? "Ko ti uspe nekaj, za kar živiš in delaš več let, 24 ur na dan." Ni dvoma, nekoč so nam zimske dopoldneve lepšali naši alpski smučarji ter smučarji skakalci, zdaj, ko so slednji nekoliko zatajili, nas z uspehi razveseljuje fenomenalna Petra Majdič.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.