Šport > Zimski športi
76337 ogledov

Še ena država izginja iz sveta smučarskih skokov

Whistler Olympic Park Profimedia
Medtem ko je priljubljenost smučarskih skokov ponekod po svetu v vzponu, pa v nekaterih državah, katerih predstavniki so v preteklosti že dosegali vidne uspehe, zanimanje iz leta v leto upada.

Mednarodna smučarska zveza (Fis) si zadnjih nekaj let zelo aktivno prizadeva povečati prepoznavnost smučarskih skokov ter to tudi na sončni strani Alp zelo priljubljeno športno panogo, nad katero se najbolj navdušujejo še v Avstriji, Nemčiji, na Norveškem in Poljskem, ponesti širše v svet.

Medtem ko prizadevanja Fisa ponekod že dajejo pozitivne rezultate, pa v nekaterih državah s precej bogato skakalno tradicijo zanimanje za smučarske skoke še naprej strmo upada.

Zadnja odmevna žrtev so v tem pogledu postali kanadski skoki. Če so bili predstavniki dežele javorjevega lista še do nedavnega stalnica na tekmah svetovnega pokala, njihov najboljši predstavnik MacKenzie Boyd-Clowes pa se je dokaj redno uvrščal med dobitnike točk, pa danes na startni listi tekem elitnega ranga nimajo niti enega predstavnika.

Še bolj zaskrbljujoč je podatek, da kanadski skakalci letos niso osvojili točke niti v celinskem pokalu niti v pokalu FIS.

smučarski skakalec | Avtor: Epa Simbolična fotografija. Epa

Trenutne razmere v kanadskih skokih se odražajo tudi v stanju razpadajočih skakalnih naprav v slovitem kompleksu Whistler Olympic Park, ki je leta 2010 gostilo olimpijsko tekmovanje v okviru takratnih OI v Vancouvru. 

Skakalna objekta sta danes daleč od nekdanje slave, kar potrjujejo tudi zapisi na družbenih omrežjih. "Whistler je vse od leta 2010 izumirajoče središče," ugotavljajo poljski strokovnjaki za smučarske skoke inSJders. 

"Whistler, rad te imam, vendar me spravljaš v slabo voljo," pa je zapisal nekdanji kanadski smučarski skakalec Nigel Lauchlan.

Kanadska skakalna reprezentanca je v zadnjih dveh letih postala močno okrnjena, potem ko sta jo povsem nepričakovano zapustila dva vidna člana. Najprej se je leta 2022 za tekmovalni premor presenetljivo odločil Matthew Soukup, leto kasneje pa je iznenada začasno slovo napovedal še njihov najboljši skakalec zadnjih let Mackenzie Boyd-Clowes. "V prihajajoči sezoni me boste zaman iskali na skakalnicah," je zapisal 32-letni dobitnik olimpijskega odličja. 

Tako Boyd-Clowes kot Soukup sta bila leta 2022 del bronaste mešane ekipe na olimpijskih igrah leta 2022 v Pekingu, kjer so zlato osvojili Peter Prevc, Timi Zajc, Nika Križnar in Urša Bogataj.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • Avatar Boris Hribljan
    boris199 20:34 10.februar 2024.

    Sicer pa roko na srce Kanada nikoli ni bila ravno uspešna država v skokih kakor pišete! Naj pridejo trenirati v Slovenijo tako kot kanadčanke z Alexandrio Loutit na čelu in naj vzamejo slovenske trenerje in bodo kmalu na dobri poti! ...prikaži več Samo po dekletih se morajo zgledovati! Kanadčani ravno niso ne vem kako veliki poznavalci skokov in tako tudi trenerjev nimajo, dobrih mislim!