Šport > Zimski športi
3606 ogledov

Tožilstvo nad sporno postojanko svetovnega pokala

Theodul smučišče X Prizori z ledenika Teodulo.
Dela na ledeniku Teodulo so v zadnjih dneh prišla v ospredje. Zaradi pritožbe predstavnikov okoljskih združenj so dela delno ustavili.

Dela za izgradnjo italijansko-švicarske proge, ki bo gostila smuke za svetovni pokal v alpskem smučanju v Zermatt-Cervinii, so se znašla pod drobnogledom oblasti. Tožilstvo v Aosti je odprlo preiskavo o projektu na italijanski strani, kjer bo sredi novembra potekal drugi del prvega čezmejnega tekmovanja v smuku, je poročala agencija Ansa.

Gradbena komisija švicarskega kantona Valais je ukazala takojšnjo prepoved "kakršne koli uporabe delov pobočja, ki se nahajajo zunaj smučišča, dokler ne bo sprejeta odločitev o morebitnem gradbenem dovoljenju".

Organizacijski komite tekmovanja je že zagotovil, da bo nadaljeval "s potrebnimi popravki, pri čemer bo trasa s športnega vidika ostala nespremenjena".

Območje pristojnosti tožilstva v Aosti se nahaja nižje. Lokalni svetnik za gospodarski razvoj Luigi Bertschy je minulo sredo poročal o stanju del regionalnemu svetu in odgovoril na vprašanje okoljske skupine iz Aoste Progressive Civic Project.

"Dela so skoraj končana in potekajo pravilno na dveh odsekih italijanskega ozemlja. Gre za traso, ki bo namenjena zgolj svetovnemu pokalu. Druga zadeva pa se nanaša na turistično progo Ventina številka 7. Podjetje, ki vodi dela, je že v lanskem letu delovalo v smeri pridobitve vseh dovoljenj," je poročala italijanska tiskovna agencija.

Vztrajajo kljub protestom

Mednarodna smučarska zveza (Fis) je že lani skušala izpeljati smuk v Zermattu pod Matterhornom na meji med Švico in Italijo, s katerim bi odprli sezono tekmovanj v hitrih disciplinah v svetovnem pokalu v alpskem smučanju.

Zaradi pretoplega vremena in posledično pomanjkanja snega na ledeniku so odpovedali načrtovano smukaško premiero. Letos naj bi premierna tekmovanja na tem območju vendarle izpeljali, kljub velikemu nasprotovanju nevladnih okoljskih organizacij, ki nasprotujejo posegom v občutljivo visokogorsko ledeniško okolje.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.