Šport > Zimski športi
37842 ogledov

Avstrijci so ji obrnili hrbet, pobrala se je s pomočjo Slovenca

Sophie Sorschag Profimedia
Družina smučarskih skokov se je po odobritvi Mednarodne smučarske zveze (Fis) za pridružitev kosovske reprezentance povečala za eno članico.

Naturalizarana skakalka avstrijskih korenin Sophie Sorschag (25) nestrpno pričakuje novo sezono smučarskih skokov, v kateri bo postala prva tekmovalka, ki bo na tekmah svetovnega pokala zastopala Kosovo.

Mednarodna smučarska zveza (Fis) je namreč konec oktobra prižgala zeleno luč kosovski reprezentanci in ji s tem na stežaj odprla vrata v zimski skakalni šport.

Priljubljenost smučarskih skokov že vrsto let vztrajno narašča, povečuje pa se tudi število držav, ki bi želele graditi svojo tradicijo v tem vse bolj prepoznavnem in globalnem športu. Mednje sodi tudi Kosovo, za katerega bo pod taktirko slovenskega strokovnjaka Jureta Radlja nastopala Sorschagova.

Sophie Sorschag | Avtor: Instagram Instagram

Petindvajsetletna Kosovčanka se je odločila za menjavo državljanstva, potem ko je po sporu z zvezo izgubila mesto v avstrijski reprezentanci. Pred tem je bila več mesecev odsotna zaradi hude poškodbe kolena.

Kosovska zveza je januarja 2023 potrdila, da bo Sorschagova zastopala njihovo državo. Šest dni kasneje je podpisala pogodbo, s katero ji je bil omogočen prestop h kosovski reprezentanci. Aprila 2023 je pridobila kosovsko državljanstvo, konec oktobra pa je pridružitev Kosova družini smučarskih skokov potrdil tudi Fis.

"Zelo sem vesela. Po težki poškodbi in 20 mesecih čakanja lahko končno začnem znova. In vse to lahko naredim v barvah države, ki ceni moje dosežke in me podpira na najboljši možen način," je za Kleine Zeitung povedala nekdanja avstrijska skakalka.

Jure Radelj | Avtor: Instagram Jure Radelj Instagram
Novim izzivom naproti se podaja pod budim očesom nekoč odličnega slovenskega skakalca Jureta Radlja, s katerim sta se na prihajajočo sezono večinoma pripravljala v Sloveniji. "Moj trener je Jure Radelj, ki je dobro poznan v skakalni skupnosti. Že več kot leto dni se trudi strukturo treningov prilagoditi mojim potrebam. Zahvaljujočm njegovemu bogatemu znanju in dolgoletnim izkušnjam sva skupaj naredila velik korak naprej."

"Kosovo je nova reprezentanca v svetu smučarskih skokov. Ekipa je majhna in inovativna, kar nam daje lepe možnosti za prihodnost. Rada bi se zahvalila celotni ekipi Nordijskega centra Planica, kjer so mi nudili izjemno oporo v najtežjih trenutkih," je povedala tekmovalka.

Z menjavo reprezentance je obrnila nov list v svoji karieri. "S trenerjem imava zelo dober odnos s predsednikom zveze, generalnim sekretarjem, olimpijskim komitejem in drugimi funkcionarji. Za njih so športniki na prvem mestu. Neposredna komunikacija nam zagotavlja optimalne pogoje za delo," je povedala 25-letnica. 

In kakšni so tekmovalni cilji? "Vrnitev med elito. Želim se vrniti v svetovni pokal in spet ujeti tekmovalni ritem. Če bom na tekmah pokazala to, kar mi uspeva na treningu, bom zadovoljna."

Sophie Sorschag je bila del avstrijske reprezentance, ki je leta 2021 osvojila zlato medaljo na ekipni tekmi SP v Oberstdorfu.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • Avatar Dux_Ursus
    Dux_Ursus 15:57 14.november 2023.

    Zofka Soršak. Kako pa bodo to ime poalbanili (pokosovarili) pa ne vem.