Šport > Zimski športi
2 ogledov

Z najboljšo vožnjo v življenju

Kathrin Zettel je Avstriji napovedala obetavno sezono.
1/17
Žurnal24 main
Zmaga Kathrin Zettel na uvodni veleslalomski tekmi na ledeniku nad Söldnom je naše severne sosede navdala z upanjem, da bo maščevanje za lansko sezono sladko.
 

Preberite še

Zettel: Presenečena nad drugo vožnjo
Lindsey Vonn: Obožujem Zlato lisico
Denise Karbon: Tina Maze lahko preseneti
Časovni stroj: Klammer Express

Samo tisti, ki so bili danes v ciljni areni na ledeniku Rettenbach , vedo, kako močno so si Avstrijci želeli zmago na uvodu v 43. sezono svetovnega pokala, s katero bi se maščevali za lansko sezono, v kateri so od 12 globusov osvojili le dva. Uradni komentator se je že pred začetkom prvega veleslaloma sezone ves čas spraševal, katera od Avstrijk bi lahko ponovila uspeh Nicole Hosp iz leta 2002, zadnje avstrijske zmagovalke na tej zahtevni preizkušnji, ki si je zmago takrat delila še z našo Tino Maze in Norvežanko Andrine Flemmen . In verjetno ni bilo veliko takih, ki bi stavili na to, da bo avstrijska junakinja dneva Kathrin Zettel , čeprav ji je ta strmina očitno pisana na kožo. Že lani je bila tu s tretjim mestom najboljša Avstrijka, leta 2006 so tekmo odpovedali, še leto prej pa je končala tik za stopničkami na četrtem mestu.

 
 

Meni je zelo všeč, da tekmujemo na isti strmini kot fantje. Ker imam občutek, da je v svetovnem pokalu vse preveč lahkih prog, kjer tehnično znanje ne pride do izraza.

Kathrin Zettel

 
Dvaindvajsetletnica iz Göstlinga je z idealno drugo vožnjo pometla s tekmicami in po koncu tekme ni skrivala veselja: "To je neverjetno. Danes je kot dan iz sanj. Že ko sem bila na progi, sem vedela, da sem hitra, ker so bili navijači tako glasni, pa še tako ogromno jih je bilo. Še bolj pa sem vesela zato, ker vem, da je Avstrija dolgo čakala na to zmago in da je bil pritisk na vse velik. Zdaj si lahko oddahnemo, ker smo se očitno dobro pripravili, in gremo dalje po nove zmage." In na kakšen način je Zettlova prišla do zmage! V drugem teku je bila enostavno nepremagljiva, kar je priznala tudi drugouvrščena Finka Tanja Poutiainen , ki je zaostala za skoraj sekundo. "Res je šlo super. Že na treningih sem bila hitra, ampak tekma je le nekaj čisto drugega. To je bila verjetno moja najboljša vožnja v življenju. Ko sem prišla v cilj, nisem mogla verjeti, da imam tolikšno prednost. Upam, da bom v letošnji sezoni še tako smučala, ker potem ni strahu, da ne bi večkrat stala na najvišji stopnički," je o svoji vožnji dodala Zettlova.


Kathrin Zettel je z odlično drugo vožnjo prišla do prve zmage v novi sezoni. © EPA

 
 
 

Avstrija je dolgo čakala na to zmago, pritisk na vse je bil velik. Zdaj si lahko oddahnemo, ker smo se očitno dobro pripravili, in gremo dalje po nove zmage.

Kathrin Zettel

 
Avstrijka je imela med pripravljalnim obdobjem kar nekaj težav s poškodbami, pred tremi tedni si je na primer zlomila nos. Prav zato o nadaljevanju sezone pravi: "Najpomembnejše je, da ostanem zdrava. Če ne bo poškodb, pa si želim, da bi bilo čim več takih tekem, kot je ta v Söldnu, ki je bolj zahtevna. Meni je namreč zelo všeč, da tekmujemo na isti strmini kot fantje. Ker imam občutek, da je v svetovnem pokalu vse preveč lahkih prog, kjer tehnično znanje ne pride do izraza." Za ljubiteljico računalnikov in motošportov je bila to tretja zmaga v svetovnem pokalu, vse pa je dosegla v veleslalomu. Prvič je slavila novembra 2006 v Aspnu, drugič pa mesec kasneje na Semmeringu. Tudi na oder za zmagovalke je prvič stopila v veleslalomu, in sicer v Aspnu decembra 2006. Prav to leto je bilo zanjo najuspešnejše, sicer pa je v svetovnem pokalu debitirala marca 2004 na slalomu v Sestrieru, od takrat pa na 79 tekmah, na katerih je nastopila, šestnajstkrat stopila na stopničke.

In kaj pričakuje od vrhunca letošnje sezone – svetovnega prvenstva v Val d'Iseru? "Ta je še daleč. Je pa seveda ta tekma tako zame kot za vse ostale v tej sezoni najpomembnejša. Po današnji zmagi imam občutek, da me nič ne more ustaviti, a raje počakajmo do februarja in bomo videli."
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.