Šport
116 ogledov

Znanih 16 diamantnih zmagovalcev

Elaine Thompson EPA
Na atletski diamantni ligi v Zürichu je bilo dokončno odločenih 16 končnih letošnjih zmagovalce posameznih disciplin najmočnejše serije mitingov na svetu. Preostale bo določila zadnja tekma lige, ki bo v petek, 9. septembra v Bruslju.

Slovenka rekorderka Tina Šutej je dan prej na pokritem skakališču na železniški postaji v skoku s palico delila četrto mesto, preskočila pa je 4,51 metra, kar je eden njenih najboljših izidov v sezoni.

Preostale discipline so bile danes na slovitem Letzigrundu, kjer je bil zadnji svetovni rekord postavljen leta 2009, ko je Rusinja Jelena Isinbajeva v skoku s palico preskočila 5,06 m. Zato so organizatorji kot zadnjo posamično disciplino v program postavili 3000 m zapreke, saj je v Keniji rojena Ruth Jebet, ki nastopa za Bahrajn, v njej prejšnji teden postavila svetovni rekord. Tega 19-letni olimpijski zmagovalki ni uspelo in ga je zgrešila za slabih 14 sekund, je pa z 9:07,00 dosegla rekord mitinga in osvojila tudi diamantni pokal.

Dominacija Thompsonove

Jamajčanka Elaine Thompson po dveh zlatih medaljah v Riu nadaljevala dominacijo v sprintu. Potem ko jo je svetovna prvakinja Dafne Schippers iz Nizozemske po silovitem začetku prehitela, je bilo že videti, da je na 200 m tokrat klonila, vendar pa je Nizozemka začela prehitro končevati tek in Jamajčanka jo je z zanjo značilnim izjemnim finišem ugnala s stotinko sekunde prednosti (21,85). Nizozemka je kljub temu dobila diamantno ligo v disciplini. Trikratna svetovne prvakinja Američanka Allyson Felix, zlata z OI pred štirimi leti, je bila tretja (22,02), četrta pa je bila evropska prvakinja Britanka Dina Asher-Smith (22,38). Jamajčanka Veronica Campbell-Brown, olimpijske prvakinja 2004 in 2008, se je morala zadovoljiti s šestim mestom.

Med atleti je na 100 m nekdanji svetovni rekorder Jamajčan Asafa Powell s slavjem (9,94) potrdil tudi diamantno prvo mesto v sezoni.

Za zmago v skoku s palico sta se pomerila Američan Sam Kendricks, bronast v Riu, in svetovni rekorder Francoz Renaud Lavillenie, srebrni v Riu. Oba sta preskočila 5,90 m in si zmago razdelila, olimpijski zmagovalec Brazilec Thiago Braz pa je končal že pri 5,84 m in bil tretji. Francozu je šla v roko tudi diamantna nagrada.

Španska veteranka Ruth Beitia (1,96 m) je slavila na tekmi, v seštevku discipline in na OI v skoku v višino.

V teku na stadionski krog je nekdanji olimpijski zmagovalec Američan LaShawn Merritt (44,64) dobil tako dvoboj na tekmi z Bralonom Taplinom iz Grenade (44,70) kot tudi v skupnem seštevku.

Perkovićeva nepremagana

V skoku v daljino je Američanka Brittney Reese (6,95 m), ki ji v Riu ni uspelo ubraniti olimpijskega zlata, za dva centimetra ugnala evropsko prvakinjo Srbkinjo Ivano Španović (6,93 m), vendar je slednja po bronu na OI v Riu prepričljivo zmagala v diamantnem seštevku.

Še bolj zanesljiva je bila Hrvatica Sandra Perković, ki je olimpijskemu in evropskemu naslovu dodala tudi diamantno zmago v metu diska (68,44 m), saj je dobila vseh sedem tekem v disciplini. Skupno diamantno zmago je slavila petič zapored, tokrat tudi z maksimalnim izkupičkom 80 točk.

Dominacijo v troskoku nadaljuje tudi Američan Christian Taylor, dvakratni olimpijski zmagovalec in svetovni prvak v troskoku, ki je s prepričljivo zmago na tekmi in rekordom mitinga (17,80 m) potrdil diamantno krono.

Novozelandec Tom Walsh, letošnji svetovni dvoranski prvak in bronast na OI v Riu, je z oceanijskim rekordom zmagal v suvanju krogle (22,20 m) in slavil tudi skupno, slednje je po zmagi na 5000 m uspelo tudi Etiopijcu Hagosu Gebrhiwetu (13:14,82) in v metu kopja Čehu Jakubu Vadlejchu (87,28 m).

Semenya ponovila Rio

Američanka Shannon Rowbury je na 1500 m s 3:57,78 sicer prehitela Britanko Lauro Muir (3:57,85), ki pa ji je drugo mesto zadostovalo za skupno zmago, saj je bila doslej vodilna Kenijka Faith Kipyegon, olimpijska zmagovalka in svetovna podprvakinja, tokrat šele sedma.

Južnoafričanki Caster Semenya pa je po zmagi na 800 m (1:56,44) uspelo združiti olimpijsko in skupno diamantno zmago.

V uvodni disciplini mitinga, ki je bila v sredo zvečer, je bila v skoku s palico najboljša Britanka Holly Bradshaw, nekdanja dvoranska evropska prvakinja (4,76 m).

 
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.