Avto
177 ogledov

Predlog za spremembe razvrščanja vozil v primeru nesreč

Zastoj na avtocesti, Unec PIC
Poslanska skupina NSi se zavzema za spremembo razvrščanje voznikov v primeru nesreč. Predlagajo, da bi izkoristili tudi odstavni pas na avtocesti.

Način razvrščanja v primeru prometne nesreče na avtocesti je pereča težava, na kar pogosto, kar z videoposnetki opozarjajo tudi vozniki reševalnih vozil. Pred kratkim je voznik reševalnega vozila iz Velenja objavil posnetek, kako se s težavo prebija skozi kolono vozil, mi pa smo s pomočjo strokovnjaka za varno vožnjo pod drobnogled vzeli voznike, ki niso pravilno reagirali.

Vendar pa je problematično tudi razvrščanje vozila na avtocestah. Poslanska skupina NSi je v zakonodajni postopek vložila novelo zakona o pravilih cestnega prometa. S predlogom bi voznikom na avtocesti, ki se ob prometni nesreči umikajo intervencijskim vozilom, dovolili umik na odstavni pas.

Kot so sporočili iz NSi, bi na ta način ustvarili dovolj širok in varen reševalni pas za prihod intervencijskih vozil in hkrati slovensko zakonodajo na tem področju približali ureditvi drugih evropskih držav.

Zakon ne dopušča uporabo odstavnega pasu

Sedaj veljavni zakon o pravilih v cestnem prometu namreč ne dopušča, da bi vozniki v primeru zastoja prometa in vzpostavitve reševalnega pasu za intervencijska vozila uporabili tudi odstavni pas in s tem naredili širši prostor za varen in hitrejši prehod teh vozil.

Čeprav vozniki v takih primerih v celoti ravnajo po navodilih upravljavca slovenskih avtocest in se pravilno razvrščajo v skladu z zakonom, pa je pogosto dogaja, da je reševalni pas vseeno preozek, opozarjajo v NSi. S tem pa se reševalni čas, pri katerem dobesedno štejejo sekunde, nerazumno podaljša in posledice so lahko usodne.

Kot še navajajo, tudi v AMZS ugotavljajo, da je takšna stiska s prostorom povsem nepotrebna, če ima avtocesta odstavni pas. Ravno ta pas je bil namreč včasih namenjen vožnji intervencijskih vozil, medtem ko veljavni zakon njegovo uporabo, razen za zaustavitev v sili ali nudenja potrebne pomoči, prepoveduje.

Komentarjev 1
  • wolf.ata 10:39 29.junij 2017.

    no,skrajni čas,pravilno in koristno bi bilo,da se vsi umaknemo skrajno levo in desno,po sredini pa je širok pas za gasilce,reševalce,policijo,pa še nekaj,po odstavnem pasu so se sedaj igrali,žogali,plesali in nekateri vozili par sto metrov in v nevarnost spravljali ljudi,ki so ...prikaži več stali na odstavnem pasu