Šport
27 ogledov

Spremembe, spet tudi dotakanje goriva

vn malezije,  formula 1 EPA
Hitrejši, glasnejši in bolj agresivni dirkalniki bodo poskušali dvigniti ugled in gledanost formule 1, so na sestanku strateške skupine F1 pri Mednarodni avtomobilistični zvezi (Fia) v Biggin Hillu dejali prisotni in dodali, da bo v prihodnje več svobode pri izbiri gum, na dirkah pa bo spet dovoljeno dotakanje goriva.

Spremembe, ki so jih lani uvedli pri motorjih dirkalnikov, so znižale glasnost dirkalnikov v športu, v katerem skoraj popolnoma prevladuje Mercedes, medtem ko so ekipe, kot je na primer Caterham, bankrotirale, nekdanji prvak Red Bull pa razmišlja o umiku iz F1. Ob tem se mora vodstvo tekmovanja ukvarjati še s padcem obiska na dirkah in gledanosti.

Prejšnji konec tedna je Nemec Nico Rosberg dobil špansko dirko, potem ko je vodil od starta do cilja, niti drugouvrščeni moštveni kolega, Britanec Lewis Hamilton, ga ni ogrozil, tretjeuvrščeni Nemec Sebastian Vettel pa je s Ferrarijem zaostal že za 45 sekund.

Strateška skupina Fie, v kateri so bili predstavniki šestih ekip F1, uradniki Fie in šef tekmovanja Bernie Ecclestone ter povabljeni predstavniki izdelovalcev motorjev, se je odločila, da bodo ekipe od prihodnjega leta dalje lahko za tekmovalni konec tedna lahko izbrale dva izmed štirih ponujenih kompletov pnevmatik.

Leta 2017 pa se bo po sedmih letih na dirke vrnilo dotakanje goriva ob postankih v boksih. Istega leta bodo po predvidevanjih strateške skupine zmanjšali čas posameznega kroga za šest sekund na račun razvoja pravil aerodinamike, širših gum in zmanjšanja mase vozil. Prav tako bodo povečali število obratov motorjev in povečali njihovo glasnost. Vse skupaj bo po njihovem zaokrožil tudi bolj agresiven videz dirkalnikov.

Vse te spremembe mora potrditi še odbor F1 in odbor za motošport pri Fii.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.