Slovenija
14 ogledov

Spremembe v slabi banki

 slovenija 18.06.13, DUTB, Druzba za upravljanje terjatev bank, NK na kateri so Anže Petkovšek
Vlada naj bi zamenjala nekatere neizvršne direktorje in znižala prejemke vodilnih.

Vlada bo danes na posebni seji predvidoma obravnavala paket ukrepov glede Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB), ni pa še znano, ali ga bo tudi sprejela. Vlada naj bi med drugim zamenjala nekatere neizvršne direktorje in znižala prejemke vodilnih v DUTB, predvideno naj bi bilo tudi podaljšanje delovanja DUTB.

Vlada je obravnavo ukrepov zaradi bolezni gospodarskega ministra Zdravka Počivalška prestavila na danes, je pa sedaj zbolel zunanji minister in predsednik DeSUS Karl Erjavec. Gradivo je po navedbah ministrstva za finance pripravljeno, seja vlade je za danes predvidena, ni pa znano, ali bo vlada gradivo tudi sprejela.

Zmanjšanje prejemkov vodilnih

Finančno ministrstvo je po besedah državnega sekretarja Metoda Dragonje pripravilo osem aktov, ki bodo nadgradili delovanje DUTB. Podrobnosti niso razkrivali, je pa Dragonja sredi februarja v DZ povedal, da se eden od aktov nanaša na sestavo upravnega odbora DUTB, eden pa na politiko prejemkov vodilnih v DUTB.

Premier Miro Cerar je decembra ob obravnavi poročila protikorupcijske komisije o delovanju DUTB dejal, da vlada proučuje obseg zmanjšanja prejemkov in kadrovske spremembe, da bi zagotovili boljši nadzor in bolj učinkovito delo DUTB.

Finančni minister Dušan Mramor je za sobotni Večer napovedal kadrovske spremembe pri neizvršnih direktorjih DUTB in spremembe pogodb tistih vodilnih, ki bodo nadaljevali delo na DUTB. Položaj naj bi ohranil predsednik upravnega odbora Lars Nyberg, vlada pa je tudi glavnega izvršnega direktorja Torbjörna Manssona, kot je ta povedal za časnik Finance, povabila, naj ostane.

Kandidati

Vlada naj bi torej zamenjala neizvršne direktorje Mitjo Mavka, Carla-Johana Lindgrena in Arneja Berggrena. Kandidati so po poročanju medijev iz minulega tedna Stojan Petrič, Marko Simoneti in Primož Karpe. Petrič in Karpe sta po pisanju petkovega Dela vladi že dala načelno soglasje k imenovanju na to funkcijo.

Poleg kadrovskih sprememb in znižanja prejemkov vodilnih naj bi vlada tudi podaljšala čas delovanja DUTB za pet let, do leta 2022.

Komentarjev 2
  • patrijarh 13:12 03.marec 2015.

    Verjetn premal teče leva pipca,pa je treba nastavit svoje.

  • dragec 08:02 03.marec 2015.

    Bravo vlada