Slovenija
89 ogledov

Sredstva za štipendije so, a kandidatov ni dovolj

Fotografija je simbolična. (Foto: iStockphoto) Žurnal24 main
Lani se je za štipendijo za deficitarne poklice potegovalo kar 6000 dijakov, letos ob spremenjenih pogojih le slabih 900. Po sto evrov mesečno bodo tako dobili vsi, ki so vložili vlogo in izpolnjujejo pogoje.

Na Javnem skladu za razvoj kadrov in štipendije so do sedaj prejeli več kot 840 vlog za štipendijo za deficitarne poklice. "Število se lahko v naslednjih dneh še spremeni, saj lahko vloge poslane po pošti na sklad prispejo še v naslednjih nekaj dneh," je v četrtek pojasnila Urška Ježovnik s Sklada.

PREBERITE ŠE: 

Ker je vlog manj kot je bilo razpisanih štipendij, bodo vsi kandidati, ki izpolnjujejo pogoje štipendijo tudi dobili. "Vse vloge, ki smo jih prejeli, bo potrebno preveriti, če izpolnjujejo pogoje in ali so vlagatelji priložili potrebno dokazilo - fotokopijo spričevala," pravi Ježovnikova. "Ker vlog skoraj zagotovo ne bo več kot 1000, jih ne bo potrebno razvrščati po razmejitvenih merilih. Štipendijo za deficitarne poklice bodo tako prejeli vsi vlagatelji, ki bodo izpolnjevali pogoje razpisa in katerih vloge bodo seveda ustrezne."

Na Skladu pravijo, da si prizadevajo, da bodo o vlogah odločili čimprej, da bodo dijaki čimprej prejeli odločbo in nakazilo štipendije. Zakon predpisuje, da morajo to storiti najpozneje v 60-ih dneh.

Do sedaj ugodenih 610  "podaljšanj"

poklicna šola | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
Lansko leto se je za štipendijo zaradi ohlapnih pogojev in pravila "kdor prej pride prej melje, prijavilo okoli 6000 kandidatov, a so razpis zaradi številnih kritik razveljavili, ga ponovili in nato podelili 1002 štipendije za deficitarne poklice.

Nekateri štipendisti so se ji tekom šolskega leta odpovedali. "Od 990 aktivnih štipendistov je vlogo za nadaljnje prejemanje v roku oddalo 968 štipendistov, od tega je 32 vlagateljev še v postopku dopolnjevanja vloge," pojasnjujejo na Skladu. "Trenutno je že ugodenih 610 vlog, bodo pa tudi preostali prejeli odločbo v prihodnjih dneh."

Predvidoma bodo vsi "stari" štipendisti prejeli štipendije za deficitarne poklice z rednim izplačilom v oktobru za september, kajti štipendije se v skladu z zakonom izplačujejo mesečno za pretekli mesec.

Neporabljena sredstva bodo prerazporedili

Vse kaže, da bodo sredstva, ki so na razpolago, letos ostala nepodeljena. "Ker pa so zagotovljena v okviru programa, ki se sofinancira iz Evropskega socialnega sklada, ta sredstva zaenkrat ostajajo rezervirana za namen programa," pravi Ježovnikova. "Z ministrstvom za delo, družino, socialne zadeve se bomo nato dogovorili o prerazporeditvi teh sredstev v naslednja leta."

Dimnikar | Avtor: Gregor Katič Gregor Katič
Dodaja, da se štipendije za deficitarne poklice se podeljujejo z namenom, da se zagotovi ustrezen kader na trgu dela glede na povpraševanje delodajalcev in da se spodbudi vpis na ta področja izobraževanja.

"V primerjavi z lanskim razpisom je bil letošnji razpis namenjen le dijakom 1. letnikov srednjega poklicnega izobraževanja, ki se izobražujejo za deficitarne poklice," o pogojih pove Ježovnikova. "Tudi nabor deficitarnih poklicev je bil na letošnjem razpisu zožen v primerjavi z lanskim."

Potrebe so, a mladi so na gimnazijah

Letošnji nabor deficitarnih poklicev je bil določen na podlagi seznama iz Politike štipendiranja. "Pri teh profilih bo v prihodnje zaznati največjo potrebno po kadrih," pojasnjujejo na Skladu. "Na to kaže tudi podatek Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport, ki je za letošnje šolsko leto razpisalo 1916 prostih mest na izobraževalnih programih, za katere lahko vpisani dijaki pridobijo štipendijo za deficitarne poklice. V avgustu je bilo po podatkih MIZŠ na te programe vpisanih 1053 dijakov, na dan 1. 9. 2016 pa je številka narastla na 1172 dijakov."

Podatki iz Politike štipendiranje kažejo, da se je od šolskega leta 2000/2001 do šolskega leta 2010/2011 vpis v nižje in srednje šole znižal s 27,7 odstotkov na 16,2 odstotkov, hkrati pa se je povečal vpis na gimnazije in strokovne in tehnične programe, ki omogočajo prehod na terciarno raven izobraževanja. "S štipendijami za deficitarne poklice želimo zmanjšati razkorak in strukturna neskladja na trgu dela," poudarjajo na Skladu in dodajajo, da podatki kažejo tudi, da potreba po teh kadrih obstaja, potrebno pa bo še dodatno motivirati mlade, da se za te poklice odločijo. 

Nov razpis bo objavljen v začetku leta 2017.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.