Slovenija
33 ogledov

Stali v vrsti za hrano

Rdeči križ Maribor
1/4
Nino Verdnik
Pred Rdečim križem v Mariboru je bila danes nepopisna gneča. Razlog: zaradi praznika prihodnjo sredo pomoči ne bodo delili.

"Pomoč delimo vsako sredo. Število prejemnikov niha med 500 in 700. Danes je bilo obsedeno stanje. Razdelili smo okoli tisoč paketov pomoči. Sicer je ob delilnih sredah vedno gneča, stiska se pozna, ampak danes je bila zaradi praznikov, ki se približujejo, še toliko večja. Prihodnji teden v sredo namreč ne poslujemo," je pojasnil Alojz Kovačič, sekretar območne enote RK Maribor.

Poleg hrane tudi obleke

Razdeljevali so pakete hrane in oblačil. Največ pomoči v obliki hrane, kar 85 odstotkov, razdelijo med prebivalce urbanega okolja: "Stiska v urbanih predelih je glede hrane veliko večja kot na podeželju."

Poleg hrane razdelijo tudi ogromne količine oblek. Po besedah sekretarja vsako sredo od tisoč do 1.200 kilogramov. "To je veliko, glede na to, da vsaki osebi pripada do sedem kilogramov oblačil."

Vsako leto pomagamo 225 tisoč ljudem

Je pa stiska vsak mesec večja. Da je prejemnikov različnih pomoči ogromno, nam je dejal Darko Bračun, sekretar mariborske Karitas. "Vsako leto pomagamo 225 tisoč ljudem. Številka je res velika. So se pa stiske povečale in poglobile. Naprej zaradi socialne zakonodaje, prav tako tudi zaradi bolezni in drugih stvari, kar za seboj potegne plaz."

Komentarjev 44
  • Miro Zumer Prerokovanje 17:47 20.december 2012.

    TUDI MARIBORSKI REDARJI SE PRIDRUŽUJEJO AKCIJI DELITEV HRANE VOZIJO IZPRED KARITASA VOZILA LASTNIKOM UPRAVIČENCEV HUMONITARNIK PAKETOV Z PAJKOM NA SNAGO VSAKA ČAST JIM SKRBIJO ZA RED PA SKUBIJO ŠE TAKO UBOBOŽAN NAROD Z ČESTITKO ZA NEPRAVILNO PARKIRANJE DENARNO NAMREČ SNAGA ...prikaži večNO NAMREČ SNAGA PA POBIRA VOZNINO PA LEP DAN NAPREJ REDARSTVU DA NE BOSTE POD NORMO GOTOFI STE

  • dragec 12:49 20.december 2012.

    kaj, če bi vprašali Janšo, Peterleta.....

  • dragec 12:37 20.december 2012.

    Narobe ---- JJ, ministri, poslanci, državni svetniki, sindikalisti ---- vsi oni bi stali v vrsti, Pahor bi jim delil pakete 8ali vrečke) s hrano.