Slovenija
1 ogledov

Stavka spodbuja nevarne igre

Policija, policijski avto Žurnal24 main
Protest. Policisti so med stavko kaznovali za 90 odstotkov manj prekrškarjev. Kazni. Neuradno: v Ljubljani v zadnjem tednu policisti med prehitro vožnjo niso ujeli prav nikogar.

Stavka. Med policijsko stavko je bilo zaradi različnih prekrškov kaznovanih za dobrih 90 odstotkov manj državljanov, kot jih je bilo kaznovanih v istem obdobju lani.

Policisti so med 18. aprilom in 5. majem izrekli 2.028 prekrškov zaradi različnih kršitev cestnoprometnih predpisov, lani v istem obdobju pa 18.304,”pojasnjujejo na policiji. Istočasno je bilo za več kot trikrat manj voznikov zaradi cestnoprometnih prekrškov zgolj opozorjenih. “Izrečenih je bilo 815 opozoril, lani v istem obdobju pa 2.514,” dodajajo na policiji.

Tudi podatki z zamudo

Lani so policisti v državno blagajno z globami za različne prekrške prinesli skoraj 35 milijonov evrov. V nasprotju s tem pa po neuradnih infomacijah ljubljanski policisti v zadnjem tednu niso ujeli in kaznovali niti enega prehitrega ali vinjenega voznika. Tega na policiji niso potrdili, saj dopuščajo možnost, da nimajo popolnih podatkov o tem, koliko prekrškarjev so policisti kaznovali med stavko: “Glede na to, da obstaja precejšnja verjetnost, da vsi podatki še niso vneseni v sistem tudi zaradi stavke, so vsi omenjeni podatki okvirni.”

Sindikati izračunali enako

V obeh policijskih sindikatih so izračunali podobno zmanjšanje števila kazni za prekrške. “Vlada je s predlaganimi ukrepi motivacijo spravila skoraj na ničlo. Poročila s terena kažejo na izjemno visoko motiviranost policistov za izvajanje stavkovnih navodil. Po neuradnih in, poudarjamo, nepopolnih podatkih, je padec nekaterih ukrepov do 90 odstotkov,” pravi šef Sindikata policistov Slovenije (SPS) Zoran Petrović.

Sindikalisti so prepričani, da bi moral upad skrbeti vlado. “Policisti izvajajo zakonsko določene naloge za varovanje ljudi in premoženja. V praksi pa nihče ne more policistu predpisati lastne dejavnosti ali pa zaznave prekrškov. Njegova učinkovitost je odvisna od motiviranosti za delo,” dodajajo v SPS.

Manj nadzora, več poguma

Psihologi menijo, da so državljani na cestah lahko precej pogumnejši in precej manj previdni, ker policisti stavkajo in pri tem sami poudarjajo, da na cestah opravljajo manj nadzora. “Na splošno velja, da če se človek zaveda, da bo kaznovan, česa sicer prepovedanega zagotovo ne bo počel. Če ljudje vedo, da nihče ne pazi nanje, pa so lahko pogumnejši,” pravi psiholog Marko Polič. Z manj nadzora se lahko zgodi več prometnih nesreč, opozarja: “Več ko je kršitev, večja je verjetnost, da bo več nesreč.”

Komentarjev 19
  • 1111 09:15 14.maj 2012.

    ronald, ronald...pa menda ja nisi lupček od vinkeca???

  • Dongjang 08:33 14.maj 2012.

    Očitno policajev v njihovi funkciji sploh ne rabimo več, če so samo inkasanti. Predlog: pometat policaje iz službe in uvesti kaznovalni pavšal za vse voznike in to pride 53 eur na leto na voznika. Pa še pršparal bomo

  • Skippy 23:48 13.maj 2012.

    Kako pa veš, da je bilo to zaradi stavke? A se take nesreče ne dogajajo tudi, ko stavke ni?