Svet
30 ogledov

Napadalca so v preteklosti že obravnavali

napadalec London Profimedias
Po zadnjih podatkih je število žrtev in ranjenih naraslo. Policija je razkrila tudi nekaj več informacij o napadalcu. Medtem so v Birminghamu izvedli policijsko racijo in prijeli več oseb.

Sprva so poročali, da je umrlo pet ljudi, a je policija nato informacijo popravila in potrdila štiri mrtve. Ranjenih je bilo najmanj 40 ljudi. Sedem jih je v kritičnem stanju, 29 pa jih ostaja na zdravljenju v bolnišnici. Med ranjenimi je več tujih državljanov, med njimi francoski dijaki ter državljani Romunije in Južne Koreje. 

Včeraj popoldne je napadalec zapeljal na pločnik na mostu Westminster in zabodel policista, ki ni bil oborožen. Policija je napadalca ustrelila. 

48-letni policist Keith Palmer je umrl na kraju dogodka. Vsi poskusi oživljanja so bili neuspešni. Moški in ženska, ki sta umrla, sta bila med pešci, ki jih je napadalec povozil na mostu. 43-letna Aysha Frade je bila na poti po otroke v šolo, ko se je začel napad, piše Sky News.

 

Napdalca preverjali zaradi simpatiziranja z islamisti

Napadalec je bil rojen v Veliki Britaniji in ga je policija v preteklosti že preiskovala. Policija ga je v preteklosti že preverjala v povezavi z nasilnim ekstremizmom, a naj bi bil obroben lik. Premierka Theresa May je dejala, da ga v zadnjem času niso preiskovali. Ob tem je dodala, da policija ne ocenjuje, da bi obstajala nevarnost novih neposrednih napadov. Policija preverja domneve, da se je napadalec navduševal nad islamsko ideologijo.  

Mayjeva obsodila napad

Premierka Theresa May je obsodila napad. Poklonila se je policistom, ki so se prvi odzvali na napad. "Tarča napada ni bila izbrana naključno. Terorist se je odločil napasti v srcu prestolnice, kjer ljudje vseh narodnosti, ver in kultur skupaj praznujejo vrednote svobode, demokracije in svobode govora," je dejala Mayjeva. Londonski župan Sadiq Khan je sporočil, da napadalci ne bodo uspeli uničiti njihovega načina življenja.

Izrazi sožalj prihajajo z vsega sveta. Številni tuji državniki so obsodili napad. 

Preiskava v Birminghamu

Oboroženi policisti so opravili šest hišnih preiskav v Birminghamu in pridržali sedem oseb. Potrdili so, da je preiskava povezana z napadom v Londonu. Vozilo, ki je bilo uporabljeno v napadu v Londonu naj bi si napadalec izposodil v Birminghamu. Policija o podrobnostih preiskave še ne želi govoriti. 

Odgovornosti za napad je prevzela Islamska država. Na spletu se širijo zapisi podpornikov IS, v katerih pozdravljajo napad in napovedujejo, da je to šele začetek. Strokovnjaki za ekstremizem ocenjujejo, da so bili zapisi objavljeni na "kredibilnih" kanalih IS. 

Kako se je odvil napad v Londonu

Napadalec je z avtomobilom z veliko hitrostjo zapeljal na pločnik na mostu Westminster in zbil več pešcev. Dva med njimi sta podlegla poškodbam, več je ranjenih. Z avtomobilom je nato zapeljal v železna vrata pred parlamentom. Napadalec je nato stekel iz avtomobila in z nožem zabodel policista. Oboroženi policisti so napadalca ustrelili. 

Komentarjev 8
  • sprehajalec 23:50 23.marec 2017.

    Tako je, idiot Cerar.

  • sprehajalec 23:49 23.marec 2017.

    AtaAufiks, žal se morda veseliš prezgodaj. Kaj pa če gre za ameriškega črnca, ti so tvoji.

  • Avatar AtaAufbiks
    AtaAufbiks 19:11 23.marec 2017.

    Veseli me, da je med žrtvami tudi en Američan!