Slovenija
331 ogledov

Štiri tisoč evrov za pet šumnikov

Recepcija Shutterstock
Hotelir je imena štirih hrvaških gostov v državno evidenco vpisal brez šumnikov, zato je moral plačati kazen.

Ker je lastnik kranjskogorskega hotela Vitranc Robert Herman imena svojih štirih hrvaških gostov v državno evidenco vpisal brez šumnikov, ga je policija po poročanju časnika Finance oglobila s kaznijo štiri tisoč evrov. Tri tisoč evrov je za prekršek odmerila podjetju, tisoč pa zanj kot odgovorno osebo.

"Vsakega gosta prijavim in zanj plačam vse turistične takse. Tudi ti gostje so bili prijavljeni v skladu s pravili z vsemi podatki, skupaj s številko osebnih dokumentov. Ker pa naš hotelski evidenčni program ne omogoča pisanja šumnikov, so bili ti gostje res prijavljeni brez šumnikov," je za časnik pojasnil Herman.

Kaj pravi zakon

Zakonodaja določa, da mora biti vsak tujec, ki je bival na območju Slovenije več kot tri dni, ustrezno prijavljen. Na ljubljanski policijski upravi so za časnik pojasnili, da morajo biti vsi podatki vpisanih gostov identični s podatki na potovalnih dokumentih. Stanodajalci morajo pri tem uporabljati receptorski program, ki preoblikuje vnose v predpisano obliko, ustreznost prijav pa preverja policija.

Hrvaški državljani so policiji dokazali bivanje z računom hotela, zato niso bili oglobljeni, njihov gostitelj pa je bil oglobljen, ker jih ni prijavil po navodilu iz leta 2011 za uporabnike aplikacije eGost.

Herman je poskušal policijo s pritožbo prepričati, da bi mu znižala kazen, a mu to ni uspelo. Policija mu je pojasnila, da je to najnižja izrečena kazen za prekršek, saj bi lahko zanj izrekli do 4.100 evrov, za podjetje pa do 25 tisoč evrov kazni.

Lani 937 tisoč kršitev

Ljubljanska policijska uprava je lani ugotovila 937 kršitev zakona o prijavi prebivališča, predlanskim pa 1.710. Koliko glob so izrekli zaradi podobnih primerov, za časnik na policijski upravi zaradi načina vodenja evidenc niso znali pojasniti.

Komentarjev 20
  • feferon 11:04 12.marec 2013.

    Še en birokratski prijem spufane države, da izmolze še tisto malo denarja...

  • McClain 14:48 08.marec 2013.

    sicer pa, mojemu kolegu hodijo s sublerjem merit razmak med descicami na ograji za otroke in med nekaterimi descicami je vec kot predpisanih 50mm. Celo do 52 gre:-) Lani jeseni je koncno totalno ponorel in prbil inspektorju, naj pride pozim, ...prikaži večm, ko se deske napijejo vlage in je samo 48 do takrat pa se naj skida, sicer ga bo skidal sam... Pravilno. P.S. Ze kaksnih 20 let placuje vse davke in prispevke za 15, vcasih se vec ljudi.

  • McClain 14:46 08.marec 2013.

    katastrofa 1. vrste. In kdaj smo uvedli dve pikici nad u??? A topa gre. Te crke nimamo in je v slovenscini ne bom nikoli priznaval, niti mehkega č. V nemscini in hrvascini seveda JA. Katastrofa od najbolj butaste drzave na ...prikaži več svetu, z nekaj izjemami morda.