Šport
30 ogledov

"Bog navija za Baltimore!"

super bowl san francisco 49ers baltimore ravens ameriški nogomet joe flacco
1/37
EPA
Na 47. Super Bowlu v New Orleansu so kljub silovitemu povratku San Francisco 49ersov v drugem polčasu slavili Baltimore Ravensi s 34:31. Krokarji so na koncu – potem ko se je po zaostanku za 22 točk na začetku drugega polčasa moštvo iz Kalifornije vrnilo v igro za zmago – zdržali v obrambi.

V New Orleansu smo videli tekmo dveh povsem različnih polčasov. V prvih dveh četrtinah so suvereno prevladovali Baltimore Ravensi, ki so San Francisco 49ersom dovolili le šest točk. Kmalu po začetku tretje četrtine je na stadionu zmanjkalo elektrike in obračun je bil prekinjen za približno pol ure.

Premor je očitno precej bolj koristil San Franciscu. V drugih tridesetih minutah smo namreč, po začetnem preblisku Krokarjev, videli izjemen povratek moštva iz Kalifornije, ki pa na koncu ni bil dovolj za zmago, saj so Ravensi vzdržali v obrambi ob zadnjem napadu 49ersov in tako svojemu kapetanu Rayu Lewisu pripravili najlepše slovo od aktivne kariere, trenerju Johnu Harbaughu pa zmago nad bratom, trenerjem San Francisca Jimom Harbaughom.

Za najboljšega igralca tekme je bil izbran podajalec Ravensov Joe Flacco, ki je podal za tri "touchdowne" in skupno dosegel 287 jardov. Na drugi strani je Colin Kaepernick sicer skupno dosegel 15 jardov več, podpisal pa se je pod dva "touchdowna" (enega po tleh in enega po zraku), ob tem pa je vrgel tudi eno prestreženo podajo.

"Ne morem opisati, kako se počutim"

Na podelitvi priznanj po tekmi je besedo dobil Ray Lewis, ki je najprej s huronskim krikom "Baltimore" še dodatno podžgal navijače Ravensov, nato pa je podal tudi evforično izjavo.

"Bog očitno navija za Baltimore! Hvala vsem navijačem tukaj in v Baltimoru. Ne morem niti približno opisati, kako se počutim v tem trenutku! Baltimore, uspelo nam je, prihajamo domov!" je bil po tekmi razumljivo povsem vzhičen kapetan Krokarjev Lewis, ki se je tako na vrhuncu poslovil od igranja v ligi NFL.

Dominacija Ravensov v prvem polčasu

Že po dobrih petih minutah tekme je Anquan Boldin ujel 13 jardov dolgo podajo Joeja Flacca in povedel Baltimore Ravense v vodstvo (7:0). San Francisco 49ers so nato na drugi strani dosegli le tri točke prek strelca Davida Akersa in prva četrtina se je tako končala z vodstvom Baltimora (7:3).

V drugi četrtini je Flacco še dvakrat podal za "touchdown". Najprej je s kratko podajo veselje omogočil Dennisu Pitti, slednji pa je povišal prednost moštva iz mesta, kjer je v 19. stoletju živel sloviti pesnik Edgar Allan Poe (ena njegovih najbolj znanih pesmi je Krokar - "The Raven"). Ob koncu polčasa je Flacco poslal dolgo podajo na Jacobyja Jonesa, obramba 49ersov je naredila napako pri postavljanju in Baltimore je na odmor odšel z razmeroma visokim vodstvom (21:6).

super bowl san francisco 49ers baltimore ravens ameriški nogomet izpad elektrike | Avtor: EPA EPA
V drugem polčasu mrk elektrike in Baltimora

Takoj na začetku tretje četrtine je sledil nov šok za ekipo iz Kalifornije. Jacoby Jones je dosegel nove točke s "kick off returnom" in prednost Ravensov se je zdela že nedosegljiva (28:6). Nato pa je na stadionu v New Orleansu prišlo do izpada elektrike, tekma je bila zato prekinjena za približno pol ure in premor je očitno veliko bolj koristil moštvu Jima Harbaugha. Najprej je Michael Crabtree ujel podajo Colina Kaepernicka za 31 jardov in znižal prednost Ravensov na 15 točk (28:13).

V defenzivi so 49ersi dvignili svoj nivo igre in Krokarjem se je v napadu ustavilo. Frank Gore je s tekom hitro znižal na povsem dosegljivo prednost (28:20). Obramba San Francisca je zaigrala precej bolj agresivno in poletno in Tarell Brown je povzročil "fumble" tekača Raya Ricea, svoje pa je kmalu dodal še strelec Akers in rezultat v 42. minuti je bil 28:23 v korist Baltimora, kar je bil tudi izid ob koncu tretje četrtine.

super bowl san francisco 49ers baltimore ravens ameriški nogomet polčas beyonce | Avtor: EPA EPA
Na začetku zadnjega dela igre je na sceno stopil Justin Tucker - strelec Krokarjev - in s kratko brco povišal prednost svoje ekipe (31:23). A "Frisco" se še ni ustavil. Že slabe tri minute kasneje je Kaepernick s tekom dosegel "touchdown" in 49ersi so bili spet povsem blizu (31:29).

Pet minut pred koncem je Tucker, tokrat z daljšim in zahtevnejšim strelom, ponovno popeljal Ravense do malce višjega vodstva (34:29). San Francisco je imel na voljo napad za zmago, a se je Baltimore v četrtem poskusu v "rdeči coni" ubranil in počasi je upanje na veliki preobrat pri navijačih iz Kalifornije začelo ugašati. V zadnji minuti je Sam Koch s "trick playem" namenoma dosegel "safety" in tako žrtvoval dve točki za to, da je preteklo nekaj dragocenih sekund (34:31). 49ersi niso več dobili priložnosti za nove točke in zmaga je odšla - predvsem po zaslugi dobrega prvega polčasa - na vzhodno obalo ZDA, v Baltimore.

Finale lige NFL, 47. Super Bowl:

Baltimore Ravens : San Francisco 49ers 34:31 (7:3, 14:3, 7:17, 6:8)

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.