Slovenija
53 ogledov

Šušteršič: "DL ne sme v koalicijo s PS"

Seja sveta DL Saša Despot
Janez Šušteršič pisal članom sveta DL. Navajal razloge, zakaj stranka ne bi smela v koalicijo s PS.

Nekdanji finančni minister in podpredsednik stranke DL Janez Šušteršič je še pred sredo, ko se je DL odločila podpreti konstruktivno nezaupnico Janezu Janši, članom sveta poslal pismo. Navedel je več razlogov, zakaj DL ne bi smela v koalicijo s PS.


Šušteršič je v pismu, ki ga je danes na svoji spletni strani objavil tednik Reporter, zapisal, da "DL, kljub temu da sama nima v rokah ključa do predčasnih volitev, ne sme v koalicijo s PS in da mora do volitev, kadarkoli te bodo, ostati v opoziciji, podpreti dobre projekte, skladne z njihovim programom, in opozarjati na zlorabe oblasti, ki se bodo ne glede na sestavo vlade nedvomno dogajale".

Izgubili bi dragoceni čas


Med razlogi navaja zahtevi za referendum o zakonih o slabi banki in državnem holdingu. Kot pravi, po pogovorih z začasno vodjo PS Alenko Bratušek ve, da imajo resne pomisleke glede nadaljevanja projekta slabe banke v sedanji obliki, da želijo pred nadaljevanjem dela na projektu opravljati ponovne razprave s strokovnjaki, in da razmišljajo o tem, da Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB) sploh ne bi ustanovili.

"Glede na to, da je vlade že sprejela statut DUTB, imenovala neizvršne direktorje in da pripravlja podzakonske predpise, takšno razmišljanje pomeni, da bi šli nekaj korakov nazaj in izgubili dragoceni čas za reševanje kreditnega krča," piše Šušteršič.

Dodaja, da PS zahteva umik klasifikacije naložb SDH iz parlamentarne procedure, "kar pomeni zamik privatizacije ter izgubo zanimanja investitorjev za Slovenijo, edini razlog, ki mi ga je Bratuškova navedla, pa je, da zato, ker je to pač predlog Janševe vlade".

Šušteršič navaja tudi, da v koalicijo ne bi smeli zaradi politične konsistentnosti, saj da iz Janševe vlade niso izstopili zaradi vsebine, ampak izključno zaradi poročila protikorupcijske komisije, zato ne morejo v koalicijo, ki bi imela slabši program oz. bi "pomenila zavoro za nadaljevanje ključnih projektov prejšnje vlade, pri katerih smo sodelovali".

Nestrinjanja že po volitvah

Poleg tega, dodaja, ne morejo čez noč spremeniti stališča in se obnašati, kot da je Janša največja nevarnost za to državo in da je njegova odstranitev absolutni cilj, ki mu morajo podrediti vse ostalo. S PS so se tudi že pogajali po volitvah in ugotovili, s kom so programsko bolj kompatibilni, je med drugim zapisal Šušteršič.

Strinjata se glede predčasnih volitev

Na Šušteršičevo pismo je pred sredino sejo sveta DL odgovoril tudi predsednik DL Gregor Virant. Kot je zapisal v pismu, ki ga je prav tako objavil Reporter, Virant meni, da je nadaljevanje Janševe vlade za državo in za stranko "nekaj tako nesprejemljivega, da jo je treba razrešiti, čeprav s pogajanji za nastanek levosredinske koalicije (seveda po odstopu Zorana Jankovića z mesta predsednika PS)".

Virant je dodal, da se s Šušteršičem strinjata, da bi bile takojšnje predčasne volitve najboljša možnost, če le obstaja ustavno dopustna možnost (novela zakona o vladi). "Po mojem mnenju žal ne obstaja, bomo pa to še maksimalno skrbno preverili," je dodal predsednik DL.

Komentarjev 14
  • marko 20:52 09.marec 2013.

    ne ne zoki je še vedno na oblasti on je ŽUPAN glavnega mesta naj odstopi

  • feferon 11:53 25.februar 2013.

    Glede na to, da je zoki vsaj podpisal nekaj, da bo odstopil, jeJJ še kar na ablasti...

  • Pepe1 07:10 25.februar 2013.

    Šušteršič se mi zdi,da je zelo maščevalen človek in povezan z Janšo,ker piše pismo,da DL nesme v vlado,ker so ostali zahtevali,da ni minister v novi vladi.ker bi nam rasprodal vse ki je še kaj vredno Pri takih ekonomistih kmalu ne ...prikaži več bomo imeli niti za kruh,oni se pa bojo šoperili kaj so naredili za to državo,pove naj koliko kredita sta dobila z ženo,kar en delavec ne more zaslužiti v 30 letih in taki naj nam vladajo