Slovenija
48 ogledov

Šušteršič: Proračun še edini ni zapiral delovnih mest

Janez Šušteršič Anže Petkovšek
Odgovornost javnega sektorja do družbe je, da opravi neko prilagoditev, pravi finančni minister Janez Šušteršič. V gospodarstvu je marsikdo pristal na znižanje plače za deset in več odstotkov, a je njegovo podjetje vseeno šlo v stečaj, pravi. Oglasil se je tudi kardinal Franc Rode.

Stavka je dokaj nenavadna odločitev vodij sindikatov, glede na to da pogovori z vlado še niso končani, je o napovedani stavki javnega sektorja dejal Kardinal v Rimu Franc Rode. Kardinal sicer meni, da Slovenija na področju varčevanja nima druge izbire in ne mora biti izjema.

Kot je po pogovoru s publicistom Bernardom Nežmahom v Mestni knjižnici Otona Župančiča povedal Rode, bo stavka izguba denarja. "Navsezadnje, dan po stavki bo treba iti delat, od stavke bo samo materialna škoda," je poudaril.

Rode je izpostavil, da so podobni varčevalni ukrepi tudi v drugih evropskih državah. Ob tem se čudi nad odločitvijo sindikatov in napovedjo stavke.

O varčevalnem ukrepu, po katerem namerava vlada na področju notranjega varčevanja med drugim znižati tudi izdatke za financiranje verskih skupnosti, je Rode povedal, da bi se Cerkev težko izognila ukrepom vlade. Dodal je, da mora tudi Cerkev prispevati k izboljšanju financ.

Šušteršič: sklop ukrepov v osnovi pošten

Minister za finance Janez Šušteršič je na okrogli mizi o varčevalnih ukrepih in rebalansu proračuna, ki jo je danes v Ljubljani organiziral Zbor za republiko, ponovil odločenost vlade, da z rebalansom državnega proračuna že letos zniža javnofinančni primanjkljaj na tri odstotke bruto domačega proizvoda. DZ naj bi rebalans skupaj z varčevalnimi ukrepi sprejemal v začetku maja.

"Predlagali smo uravnotežen sklop ukrepov, ki posega praktično na vsa področja, je v osnovi pošten in socialno kolikor toliko vzdržen," meni Šušteršič. Ukrepi so pripravljeni tako, da vlada nekaj vendarle tudi daje. Kot primer je izpostavil znižanje plač za deset odstotkov ob hkratni odpravi plačnih nesorazmerij.

Če se vlada s sindikati ne bo uspela dogovoriti o varčevalnih ukrepih, bo po njegovih besedah računala na večino, ki jo ima v DZ, ter na to, da lahko ljudi prepriča v nujnost teh ukrepov, kakorkoli neprijetni so že. S sprejemom pa se mudi, saj bo Evropska komisija že kmalu ocenila, ali je Slovenija resna pri tem, kar počne.

"Vladni ukrepi gredo predaleč"

Na napovedi stavke in referenduma se je Šušteršič odzval s trditvijo, da je vlada v pogajanjih že naredila kakšen korak nazaj, medtem ko "so sindikati šele zdaj začeli resno razmišljati, da bi naredili kakšen korak v našo smer". Če se bo mogoče dogovoriti o drugačni rešitvi, s katero bi dosegli iste cilje, se je vlada pripravljena pogovarjati, je še dodal.

Sindikati so se o marsičem pripravljeni pogovarjati, je povedal sekretar združenja sindikatov policistov Borut Jakopin ter si zaželel, da bi imela vlada več posluha za predloge sindikatov.

Delodajalci ukrepe vlade podpirajo. "Z javnim denarjem delamo tako, kot da ni naš," je ocenil generalni sekretar Združenja delodajalcev obrti in podjetništva Igor Antauer. "Ustvariti bomo morali več, kot bomo porabili," je pozval.

Komentarjev 7
  • Senior 17:48 13.april 2012.

    To ni banda, to je golazen!

  • graff 10:39 13.april 2012.

    - Ne Pahor in ne Janša nikoli nista javno omenila , pojasnila ali nakazala željo, kako nezakonito izginuli, pokraden in prigoljufan denar, varno shranjen v tujih bančnih oazah, vrniti državi oz. državni banki NLB, pa naj si gre za Vegradovega ...prikaži večga (Tovšakova), iz Laškega (Šrot), iz SCT ( Zidar) iz Merkurja (Kordež) iz Istrabenza (Bavčar), slednji je mimogrede uničil ponos slovenske živilsko predelovalne industrije Drogo in Kolinsko, odprodal zlato jamo Avstrijcem, bencinske servise Istrabenz.- Tako aktualna Janševa, kot predhodna Pahorjeva vlada, nikoli nista kaj dosti govorili o tajkunih, ki so izropali državo in banke ( skupaj več milijard evrov); Če kdo misli, da je to slučaj se moti. Zanimivo, vsi tajkuni so iz ,,gospodarstva,, o teh ne govori tudi njih predstavnik Miklič iz gospodarske zbornice ne.

  • Pepe007 06:23 13.april 2012.

    Verjetno si zaposlen v javni upravi in se bojiš, da boš plačan po učinku in uporabni vrednosti, zato strah, da boš jedel listje in travo.