Svet
13 ogledov

Adijo, Portorož!

Ledena plošča je v zadnjem mesecu izgubila 22 kvadratnih kilometrov površine. Žurnal24 main
Deli obsežnih ledenih plošč vzhodne Antarktike bi se lahko začeli nepovratno taliti – ko se bo to zgodilo, se lahko svet poslovi od obalnih mest.

Skupina znanstvenikov opozarja, da bi lahko prostrane ledene plošče vzhodne Antarktike zdrsele v morje in povzročile svetovno obalno uničenje. Vsebujejo namreč toliko vode, da bi se globalna morska gladina dvignila za 53 metrov, piše britanski Independet. Proces bi sicer trajal več stoletij.

Bolj nestabilna, kot so menili

Do zdaj je veljalo, da je vzhodni del Antarktike "odpornejši" na segrevanje ozračja kot zahodni del. Zdaj se je izkazalo, da temu ni tako.

"To pomeni, da bo prispevek ledenih plošč z vzhodne Antarktike k višini morske gladine večji, kot so sprva ocenjevali. To je pomembno za milijone ljudi, ki živijo ob obalah. Vsak dodaten centimeter dviga gladine pomeni težje prilagajanje. S prispevanjem več in več toplogrednih plinov zdaj sprožamo posledice, ki jih v prihodnosti ne bomo mogli ustaviti," je pojasnil Matthias Mengel z inštituta za klimatske raziskave v Potsdamu, ki je tudi vodil študijo, objavljeno v Nature Climate Change.

Komentarjev 11
  • jojo15 18:27 12.maj 2014.

    Fantje in dekleta!! Ena super igra za krajšanje časa!! :))Pridite in dokažite, da ste tudi vi slovenski orli! :)http://s1.skijumpmania.com/r35693

  • jojo15 18:22 12.maj 2014.

    Fantje in dekleta!! Ena super igra za krajšanje časa!! :))Pridite in dokažite, da ste tudi vi slovenski orli! :)http://s1.skijumpmania.com/r35693

  • Sandi Grbec 15:52 11.maj 2014.

    no če bi se to zglodilo potem bi bla moja hiša oddaljena od morja le 20 metrov hehe noro bi blo haha