Svet
20 ogledov

Ahmadinedžad v Venezueli

Iranski predsednik Ahmadinedžad in venezuelski podpredsednik Jaua. 9. 1. 2012. Reuters
Iranski predsednik Mahmud Ahmadinedžad je z obiskom Venezuele začel svojo turnejo po latinskoameriških državah. Venezuelski predsednik Hugo Chavez je sicer v času sankcij proti Iranu eden redkih Ahmadinedžadovih zaveznikov.

Iranski predsednik Mahmud Ahmadinedžad je v Venezueli začel turnejo po Latinski Ameriki, v okviru katere bo obiskal še Nikaragvo, Kubo in Ekvador.

Z obiskom želi Iran pokazati zahodnim državam, da ima podporo predvsem pri levičarskih predsednikih v Južni in Srednji Ameriki ter da bi lahko s pomočjo zaveznikov prebrodil čas novih sankcij proti Teheranu.

Kot piše spletni Euronews, so v ozadju napetosti med Združenimi državami Amerike in Iranom okrog napovedi možnosti iranske zapore Hormuške ožine. ZDA so v primeru uresničitve groženj Teherana proti islamski državi napovedale sankcije. Prav tako so Američani zagrozili z vsakršnimi dejanji, ki bi v primeru zaprtja dostopa do Perzijskega zaliva ožino zopet sprostila.

Napetosti med Iranom in Zahodom so najbolj intenzivne na relaciji med Teheranom in Washingtonom. Obisk iranskega predsednika v državi, ki je pod vodstvom Huga Chaveza prav tako nenaklonjena ameriški politiki, pa razgretega ozračja, ki ga že dolgo časa vznemirja tudi iranski jedrski program, ne bo pomiril.

Komentarjev 1