Svet
19 ogledov

Banke, plačajte za pomoč

Sarkozy in Merklova na skupni novinarski konferenci, kjer sta predlagala obudite Žurnal24 main
Nemška kanclerka Merklova in francoski predsednik Sarkozy sta znova obudila idejo o posebnem skladu, v katerem bi se zbiral denar za reševanje bank v primeru ponovne gospodarske krize.

Ker so države za rešitev svojih bank vložile milijone in milijone evrov, se je ideja o posebnem skladu, v katerega bi banke obvezno vplačevale določen znesek, ki bi ga nato v primeru gospodarske krize črpale, pojavila že v preteklosti. Tako bi se izognili temu, da bi banke reševali davkoplačevalci.

Ker do več kot le ideje ni prišlo, bosta nemška kanclerka Angela Merkel in francoski predsednik Nicolas Sarkozy napisala skupno pismo državam G20, ki se srečajo konec junija, in jih pozvala, naj podprejo ustanovitev sklada.

Da bi ga ustanovilo le nekaj držav, je nemogoče, saj se bojijo, da bi potem iz teh držav banke "pobegnile" v tiste, kjer vplačevanje v sklad ne bo obvezno, poroča BBC.

Finančni ministri držav članic G20 so se sicer že na začetku meseca distancirali od ideje, a Merklova odgovarja: "Nismo zadovoljni s tem, kar smo dosegli od zadnjega sestanka G20. Z načrtom moramo nadaljevati."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.