Svet
7 ogledov

Bivši predsednik obsojen posilstva

(Foto: EPA) Žurnal24 main
Izraelsko sodišče je nekdanjega predsednika Mošeja Kacava spoznalo za krivega posilstva in spolnega napada na uslužbenko. V zaporu bo tako moral presedeti najmanj štiri leta.

Obsodba je tako sklenila več kot štiri leta dolg sodni proces, ki je pretresel Izraelce, saj gre do zdaj za edinega visokega politika v državi, ki bi ga doletele tako resne obtožbe.

Kacav je z mesta predsednika države, ki je sicer bolj protokolarne narave, odstopil konec junija 2007 po dolgi preiskavi o posilstvu in spolnem nadlegovanju.

65-letni Kacav je bil spoznan za krivega tudi spolnega napada na uslužbenko ministrstva v času njegovega ministrovanja na ministrstvu za turizem leta 1998.

Preiskavo proti predsedniku je izraleska policija sprožila poleti leta 2006, januarja prihodnje leto pa je tamkajšnji generalni tožilec Mazuz objavil namero, da ga bo obtožil posilstva.

Ker naj za obsodbo ne bi bilo dovolj dokazov, je Mazuz s Kacavovimi odvetniki sklenil sporazum, da se iz obtožnice umakne najhujše obtožbe. Nato je preteklo leto dni ugotavljanja resnosti dokazov. Marca leta 2009 je sledila obtožnica.

Kacav je na sodišču vseskozi zatrjeval, da ni kriv. To pa ni prepričalo sodnikov, saj je pred sodiščem pričala gospa A, ki jo je Kacav dvakrat posilil. Prav njeno pričanje je bilo odločilno pri izreku sodbe.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.