Svet
21 ogledov

Česa niste vedeli o Angeli

Angela Merkel Reuters
Ima poljske korenine, njena kuharska specialiteta je slivov kolač, boji se psov in ni čisto nič sentimentalna.

Londonski Guardian je objavil prispevek z naslovom Šest stvari, ki jih niste vedeli o Angeli Merkel. Njen biograf, Stefan Kornelius, urednik v redakciji notranje politike nemškega dnevnika Süddeutsche Zeitung, pravi, da je "najuspešnejša evropska političarka" za javnost še vedno precejšnja "uganka".

1. Angela Kazmierczak

Prva od "šestih stvari, ki jih gotovo ne veste" je po besedah Korneliusa ta, da bi se Angela morala pisati Kazmierczak. Tako se je pisal njen oče, a je svoj priimek, ki kaže na poljske korenine v začetku 30-ih let prejšnjega stoletja germaniziral v Kasner. Odrekel se je katoliški veri in postal protestanski pastor, Merklova pa dolgo let o svojih poljskih katoliških koreninah ni vedela nič.

2. Slivov kolač

Ko mediji poročajo o njenem zasebnem življenju, pogosto pišejo o tem, kako je Merklova odlična kuharica, njena specialiteta pa je krompirjeva juha in slivov kolač. To leto jo je njen soprog, kemik Joachim Sauer, na enem od predvolilnih letakov pohvalil, da na njeno kuhanje nima nobenih pripomb.

3. Boji se psov

Merklova se boji psov, kar je ruskega predsednika Vladimirja Putina spodbudilo, da ji je na enem od obiskov podaril plišastega psa.

4. Inki

Ko je govora o krizi evra Merklova situacijo večkrat primerja z Inki. Premierju neke države na jugu Evrope je nekoč dejala, naj se ne igra s propadom evropske civilizacije.

5. Brez sentimentalnosti

Da ni sentimentalna, ko gre za njene tekmece ali partnerje, bi po besedah njenega biografa moral vedeti vsaj britanski premier David Cameron. Kot pravi, Cameron ni bil prvi politik, ki je napačno presodil Merklovo. Četudi ceni njegovo politiko, njegovo globalo vizijo in tudi njegovo spretnost debatiranja, po besedah njenega biografa Merklova ni "trenila niti z enim očesom", ko se je VB odločila, da se ne pridruži fiskalnemu paktu.

5. Korak za korakom

Ko je govora o reševanju krize evra, je znana po svojem postopnem in praktičnem pristopu. Njen moto je"Korak za korakom." Zato v svojih govorih nikoli ne govori o viziji Evrope za več kot dve leti naprej.

Komentarjev 1
  • Pepe007 07:08 16.september 2013.

    "ne govori o viziji Evrope za več kot dve leti naprej"Naši politiki pa se vsake toliko zberejo na naše stroške in vizionarijo o Sloveniji leta 2025, 2030... Zato pa gremo čedalje bolj rakovo pot.