Svet
39 ogledov

Concorde – sodišče preklicalo obsodbo

concorde Reuters
Pritožbeno sodišče je odločilo, da letalska družba Continental ni kriva za nesrečo concorda.

Pred dvanajstimi leti je v bližini francoskega letališča Roissy – Charles de Gaulle strmoglavilo potniško letalo concorde družbe Air France.

Letalo je kmalu po vzletu zagorelo, pri strmoglavljenju pa je umrlo 113 oseb, med njimi je bilo 97 Nemcev. Ameriška letalska družba Continental Airlines je bila leta 2010 spoznana za krivo povzročitve nesreče iz malomarnosti. Družba je morala letalski družbi Air France plačati odškodnino v višini milijona evrov in kazen v višini 200 tisoč evrov. Zaposleni pri Continetalu pa je bil obsojen na 15-mesečno pogojno kazen. Pritožbeno sodišče v Versaillesu pa je obsodbo prvostopenjskega sodišča sedaj preklicalo in družbo Continental oprostilo vseh obtožb.

Splet nesrečnih okoliščin

Let superletala, ki naj bi čas potovanja skrajšal na polovico, je bil na poti iz Pariza v New York. Do nesreče je prišlo, ker je concorde zapeljal čez ploščo iz titaniuma, ki je odletela z letala Continental Airlines. Concordu je zato počila pnevmatika, kar je pripeljalo do požara v rezervoarju.

 

Komentarjev 1
  • Žurnalček 18:58 29.november 2012.

    Guma je zagrabila profil i ga vrgla v ohišje motorja , ki ga je prebilo in povzročilo požar . Eksplozija gume nima nikakršne zveze z padcem aviona ! ŽURNAL , pojma nimate pa tudi čas potovanja ni zmanjšan za polovico, ...prikaži več ampak malo več. Potovanje je trajalo točno London- JFK 3h 30 min.