Svet
6 ogledov

Dogovarjanja o nasledstvu Berlusconija

Berlusconi se v zadnjih tednih sooča s težavami v politiki in zasebnem življenju Žurnal24 main
Silvio Berlusconi za predčasne volitve. Kandidiral ne bo več.

Italijanski premier Silvio Berlusconi je sporočil, da bo odstopil takoj, ko parlament sprejme nujne proti krizne ukrepe. Italiji pa predlaga predčasne volitve, na katerih ne bo več kandidiral.

"Odstopil bom, takoj ko bodo sprejeti ukrepi in ker nimam več večinske vlade v parlamentu. Italijo po vsej verjetnosti februarja čakajo predčasne volitve, na katerih ne bom kandidiral," je povedal Berlusconi.

Stranke se že dogovarjajo

Med strankami tako že potekajo intenzivna pogajanja o prihodnji vladi. Italija mora po Napolitanovih besedah storiti vse, da bi si kot država povrnila zaupanje v svoje kreditne institucije in finance. Čeprav je trenutno prežeta z nezaupanjem, je integralni in nepogrešljiv del Evropske unije.

Napovedal je hitro posredovanje v vladni krizi ter poudaril, da mora Italija v prihodnjih letih sprejeti odgovornost in doseči nacionalno kohezijo. Da bi presegli krizo, morajo institucije in politične stranke začeti delovati v smeri razreševanja realnih težav države, je po poročanju italijanskih medijev še dejal Napolitano.

Na obisku predstavniku Evropske komisije

V Italiji se sicer danes mudijo inšpektorji Evropske komisije in Evropske centralne banke, ki bodo po sestankih v italijanski centralni banki in več ministrstvih sestavili poročilo o finančnem stanju Italije in ga do konca meseca predstavili v Bruslju.

Evropska komisija je zelo zaskrbljena zaradi finančnih razmer v Italiji, še posebej, ker doslej sprejeti ukrepi za stabilizacijo javnih financ naj ne bi zadoščali za uravnoteženje proračuna v letu 2013.

Borze pozitivno

Tečaji delnic na pomembnejših borzah v Evropi se v pričakovanju novega političnega začetka v Italiji zvišujejo. Indeks najpomembnejših podjetij v Evropi Eurostoxx 50 se je do 10. ure okrepil za 0,63 odstotka in se giblje okoli 2317 točk.

Italija je zaradi svoje visoke zadolženosti in politične nepredvidljivosti deležna še posebne pozornosti na finančnih trgih. Ponudba italijanskega premiera Silvia Berlusconija, da odstopi, je po besedah analitikov vzbudila pričakovanja, da se bodo obresti na italijanske državne obveznice znižale.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.