Svet
14 ogledov

Dovolili orožje vsem Američanom

Švicarjem ni treba skrbeti, da bi ostali brez orožja. (Foto: iStockphoto) Žurnal24 main
V že drugi večji sodbi o nošenju orožja v ZDA v zadnjih dveh letih se je vrhovno sodišče odločilo, da razširi pravico do orožja na celotno državo.

Čeprav so nekatera mesta, kot je Chicago, prepovedala univerzalno pravico do nošenja orožja, je današnja sodba to prepoved izničila, piše Fox News. Vrhovni sodnik Samuel Alito je sporočil, da je senat v sodbi, ki jo je sprejel z rezultatom 5:4, odločil, da je pravica do nošenja in posedovanja orožja zagotovljena z ustavo.

Odločitev je senat tokrat razširil na celotne ZDA, potem ko je leta 2008 s podobnimi argumenti že razveljavil prepoved nošenja orožja v Washingtonu. Sodba je verjetno razveselila zagovornike nošenja orožja. Proti širitvi omenjene pravice pa so bile številne civilne iniciative, nasprotovali pa so ji tudi v Chicagu ter štirje vrhovni sodniki.

Statistično gledano imajo prebivalci ZDA najvišjo stopnjo posedovanja orožja med civilnim prebivalstvom na svetu. Okoli 90 milijonov Američanov ima v lasti približno 200 milijonov kosov orožja, dnevno pa zaradi strelnega orožja v ZDA umre 80 ljudi. Od tega jih je 34 umorjenih.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.