Svet
22609 ogledov

Dramatično pismo italijanskega zdravnika: To ni navadna gripa!

Koronavirus v Italiji
1/6
Epa
Zdravnik Daniel Macchini iz Bergama opozarja ljudi, naj spoštujejo navodila, saj so razmere dramatične.

Število okuženih z novim koronavirusom covid-19 v sosednji Italiji je v zadnjih dneh naraslo na 9.172 primerov, od tega jih je 463 umrlo - samo včeraj je bilo smrtnih žrtev 97. 

Italijanski premier Giuseppe Conte je včeraj za vso državo razglasil karanteno ter s tem omejil gibanje prebivalcev, da bi omejili hitro širjenje virusa po državi. 

Zdravstveni sistem tik pred kolapsom

Zdravstveni sistem je hudo obremenjen, o čemer smo pisali že v prispevku "Do 26. marca bo tri tisoč bolnikov potrebovalo intenzivno terapijo", ko je koordinator enot za intenzivno terapijo v Lombardiji Antonio Pesenti opozoril, da je eden najboljših zdravstvenih sistemov na svetu, v Lombardiji, tik pred kolapsom. 

Koronavirus Koronavirus Svet "Do 26. marca bo tri tisoč bolnikov potrebovalo intenzivno terapijo"

Po svetovnih medijih se je sedaj razširilo tudi javno pismo zdravnika Daniela Macchinija iz Bergama, v katerem opisuje težke razmere in ljudi opozarja, naj upoštevajo zaščitne ukrepe, in če ni res nujno, ostajajo doma. 

"Molk ne predstavlja odgovornega ravnanja"

Piše, da razume potrebo po tem, da se ne ustvarja dodatna panika, a hkrati je prepričan, da molk v tem primeru ne predstavlja odgovornega ravnanja, saj se še vedno dogaja, da ljudje ne razumejo resnosti situacije - se še naprej družijo in pritožujejo, da ne morejo na fitnes ali nogometne turnirje. 

Koronavirus v Italiji | Avtor: Epa Epa

Koronavirus v Italiji Koronavirus Zdravje Panika pri sosedih: Radikalen ukrep, karantena za vse prebivalce države!

Bolnišnice v Italiji so v zadnjih dneh z reorganizacijo popolnoma spremenile svojo podobo - oddelke so izpraznili, da so lahko pripravili postelje za bolnike s koronavirusom, kar "je na hodnike bolnišnice vneslo ozračje nadrealistične tišine in praznine". Takrat zdravniki in tudi sam, kot pravi, še niso v celoti dojeli, kaj se dogaja, a bilo je, "kot da čakajo na vojno"

"Vojna je eksplodirala in bitke so nepretrgane"

"Še sedaj se spomnim, kako sem pred enim tednom čakal na rezultate brisa prvega pacienta," je zapisal v pismu 7. marca. "Ko pomislim na to, se mi zdi zaskrbljenost nad enim možnim primerom skoraj smešna in neupravična. Sedaj je situacija, najmanj kar lahko rečem, dramatična. Vojna je eksplodirala in bitke so nepretrgane, podnevi in ponoči."

Potrebe po novih posteljah so vse večje, zato v bolnišnicah praznijo oddelke za nenujne terapije. "Table z imeni bolnikov različnih barv so sedaj vse rdeče," je zapisal. "Namesto kirurške operacije sedaj vidite le eno diagnozo, t. j. dvostransko intersticijsko pljučnico."

Koronavirus v Italiji | Avtor: Epa Epa

"Sedaj mi pa povejte, kateri virus gripe povzroča takšno hitro dramo?," sprašuje bralec. "Medtem ko se ljudje hvalijo, da se ne bojijo, ignorirajo napotke in protestirajo, ker je njihova rutina začasno prekinjena, se dogaja epidemiološka katastrofa."

Pri klasični gripi so zapleti bistveno redkejši

Razloži, da pri klasični gripi, za katero se sicer okuži veliko manj prebivalstva v daljšem času, prihaja do zapletov precej redkeje, ko bakterija, ki običajno prebiva v zgornjih dihalih, vdre v bronhije in pljuča. Covid 19 povzroča relativno blago bolezen pri številnih mladih, pri starejših pa povzroči SARS, ker pride neposredno v alveole pljuč, ki ne morejo več opravljati svoje funkcije. Pogosto pride do dihalne odpovedi in po nekaj dneh hospitalizacije le kisik ne zadošča več. 

klinični Slovenija Nove okužbe: Koronavirus staknila oseba iz vodstva UKC Ljubljana

V bolnišnici po besedah Macchinija ni več kirurgov, urologov ali ortopedov - so le zdravniki, ki so postali del tima, ki se bori s cunamijem, ki jih je preplavil. 

"Kot zdravnika me podatki, da so resni primeri večinoma starejši ljudje z drugimi boleznimi, ne pomirijo," pravi Macchini. "Pri nas je najbolj zastopana starejša populacija in težko je najti nekoga, ki nad 65 let ne jemlje vsaj zdravil za pritisk ali diabetes." A po besedah Macchinija tudi mnogi mladi končajo na intubirani intenzivni negi ali celo na zunajtelesnem obtoku z oksigenizacijo krvi EMCO. 

Zdravniki se borijo noč in dan, sam že dva tedna ni videl niti svojega sina niti preostalih družinskih članov, saj se boji, da bi jih okužil in posledično starejšo babico ali sorodnike z drugimi zdravstvenimi težavami. Nekateri okuženi kolegi so namreč že okužili sorodnike, nekateri pa se že borijo za življenje. Kljub zaščitni opremi je namreč tveganje za zdravstvene delavce, ki so neprestano v stiku z bolniki, veliko.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.