Svet
73773 ogledov

"Do 26. marca bo tri tisoč bolnikov potrebovalo intenzivno terapijo"

Koronavirus v Italiji Profimedia
V Lombardiji opozarjajo, da je eden najboljših zdravstvenih sistemov na svetu tik pred kolapsom.

Poročali smo že, da je italijanska vlada zaradi širjenja koronavirusa omejila gibanje za 16 milijonov ljudi, o čemer pišemo v prispevku Vrag je vzel šalo: Država omejuje gibanje za četrtino prebivalstva. Karantena zajema celotno deželo Lombardija ter pokrajine Benetke, Modena, Parma, Piacenza, Reggio Emilia, Rimini, Pesaro e Urbino, Alessandria, Asti, Novara, Verbano Cusio Ossola, Vercelli, Padova in Treviso. Na območju živi četrtina od 60 milijonov prebivalcev Italije.

Koronavirus Drakonski ukrep Svet Vrag je vzel šalo: Država omejuje gibanje za četrtino prebivalstva

Ta trenutek intenzivno terapijo potrebuje tisoč ljudi

Italijanski časnik Cerriere della Sera piše, da je so razmere v bolnišnicah zaradi naraščanja obolelih kritične. Koordinator enot za intenzivno terapijo v Lombardiji Antonio Pesenti opozarja, da je eden najboljših zdravstvenih sistemov na svetu pred kolapsom. Število postelj v enotah na intenzivni terapiji iz dneva v dan povečujejo, a jih je neprestano premalo. Glede na prognoze pričakujejo, da bodo do 26. marca v Lombardiji v bolnišnice sprejeli 18 tisoč pacientov s koronavirusom, 2700 do 3000 jih bo potrebovalo intenzivno terapijo.

Koronavirus Koronavirus Svet Strokovnjak za epidemije: V karieri še nisem srečal bolj strašljive bolezni

Že ta trenutek morajo intenzivne terapije opravljati kar na hodniku. "Umaknili smo cele bolniške oddelke, da smo naredili prostor za hudo bolne," za italijanski časnik razlaga Pesenti. "Eden najboljših zdravstvenih sistemov na svetu, lombardski, je le korak stran od kolapsa."

Lombardski zdravstveni sistem pred kolapsom

Če prebivalci ne bodo razumeli in upoštevali navodil, da morajo ostati doma, bodo razmere po besedah 68-letnega zdravnika res postale katastrofalne. Skupaj s kolegi, ki delajo v enotah za reanimacijo, vlado opozarjajo, da bodo potrebovali za desetkrat večje kapacitete mest za oživljanje. Ta trenutek zdravijo okoli tisoč težkih primerov, ki se jim lahko zdravstveno stanje iz minute v minuto poslabša.

Koronavirus v Italiji | Avtor: Profimedia Profimedia

V pismu vladi opozarjajo, da tveganje ne obstaja le za bolnike s koronavirusom, ampak tudi za vse druge. V nevarnosti ni le preživetje bolnikov s covid-19, ampak tudi tistega dela prebivalstva, ki bi tudi sicer potrebovali zdravniško pomoč. Do sedaj so z reševalnim vozilom v Lombardiji do bolnika prišli v osmih minutah, sedaj pa obstaja tveganje, da ne bodo do njih prišli niti v eni uri. To predstavlja veliko nevarnost za ljudi, ki npr. doživijo srčni infarkt. 

Koronavirus Koronavirus Slovenija Okužb je že 16: Primorki so rekli, da testiranje ni potrebno, a je vztrajala

"Ljudje morajo razumeti, da ni čas za druženje"

Opozarjajo, da sistem nujne medicinske pomoči v Lombardiji ne more več zagotavljati dosedanjih standardov. Tega, kot poudarjajo, ne govorijo zato, da bi ustvarjali paniko, ampak da bi razumeli, da sedaj ni pravi čas, da hodimo ven, nakupujemo, hodimo na pijače. "V Milanu, kjer živim, je zunaj preveč ljudi," poudarja Pesenti. "Ven moramo zato, da kupimo hrano."

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 11
  • dd 10:15 09.marec 2020.

    To ni panika. To je apel na previdnost in samozaščitno. Glede na rezultate na Kitajskem in Italiji lahko enako pričakujemo doma.

  • maresem 09:16 09.marec 2020.

    Za ustvarjat paniko, ste res vrhunski medij.

  • hudini 18:03 08.marec 2020.

    Glede na prognoze pričakujejo, da bodo do 26. marca v Lombardiji v bolnišnice sprejeli 18 tisoč pacientov s koronavirusom, 2700 do 3000 jih bo potrebovalo intenzivno terapijo. In kaj je tu zavajanje?