Svet
97337 ogledov

Strokovnjak za epidemije: V karieri še nisem srečal bolj strašljive bolezni

Koronavirus Profimedia
Richard Hatchett, eden vodilnih strokovnjakov na področju odkrivanja cepiv proti koronavirusu in direktor inštituta Koalicija za inovacije pri pripravah na epidemijo, je koronavirus označil kot najstrašnejši virus, na katerega je naletel v svoji karieri.

"V svoji karieri še nisem imel opravka z bolj strašljivo boleznijo, vključno z ebolo, sarsom in mersom. Strašljiva pa je zaradi kombinacije nalezljivosti in smrtonosnosti, ki je nekajkrat večja kot pri gripi,“ je v informativni oddaji na britanskem Channel 4 povedal Hatchett in dodal, da je najbolj zaskrbljujoča stvar pri tem virusu kombinacija nalezljivosti in verjetnosti, da zaradi njega umrete ali zelo hudo zbolite.

"Od španske gripe dalje, od leta 1918, torej, nismo naleteli na virus, ki bi združeval ti dve lastnosti. Imeli smo zelo smrtonosne viruse, recimo ebolo in nipah, stopnja smrtnosti pri eboli je v nekaterih okoljih kar 80-odstotna, niso pa bili ti virusi tako nalezljivi. Niso imeli potenciala, da 'eksplodirajo' in se razširijo po vsem svetu," je še povedal Hatchett, ki je v preteklosti ameriškima predsednikoma Obami in Bushu svetoval na področju pandemij in biološkega orožja.

Se bojite, da bi koronavirus povzročil katastrofo, kot jo je španska gripa, Hatchetta vpraša novinarka? "Nočem napovedovati,“ odgovori, „saj je to, kar se bo zgodilo, odvisno od nas vseh. Mislim, da ima virus potencial za globalno pandemijo, če nismo že tam, prav tako pa virus dokazuje, da je smrtonosen nekajkrat bolj kot gripa.“

Novinarka britanskega Chanel 4 ga še provokativno vpraša, kaj odgovarja ljudem, ki mu očitajo, da je v njegovem interesu ustvarjati paniko, da bi farmacevtski inštituti dobili čim več denarja za razvijanje cepiva. Na vprašanje še enkrat poudari: "S pripravami na različne epidemije se brez čustvene vpletenosti ukvarjam že 20 let. Rečem lahko le, da v svoji karieri nisem še naletel na tako strašljivo bolezen."

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 16
  • janko90 23:10 09.marec 2020.

    Richard Hatchett, eden vodilnih strokovnjakov na področju odkrivanja cepiv proti koronavirusu in direktor inštituta Koalicija za inovacije pri pripravah na epidemijo. Opis tega človeka pove zelo veliko - ampak očitno le še posameznikom!? Kar je res grozljivega v zvezi s ...prikaži večs covid-19 je dejstvo kako preprosto je v današjem času manipulirati z ljudmi, politiki,...na globalni ravni.

  • e213b2535978aaf6e413f72233bf2dc07a5a81a8 09:10 09.marec 2020.

    Tale bacilček je nateg vseh nategov v tem stoletju!Lansiral so ga pa križoljubci iz dežele mastnih hamburgerjev,da bi s.pod.f.u.k.al Kitajce,ampak jim ni ratal glih po načrtih,sej so ga natrosl tut sebi,zdej pa sledi PANIKA na un stran luže!😀😁😂🤣

  • Ender3 20:24 08.marec 2020.

    Govori nekdo, ki na osnovi virus okužbe, gradi svojo prepoznavnost, dramatizira, spada pa med t.i.krizne dobičkarje.