Svet
29 ogledov

Greenpeace: kriva je barbika

"Barbika, konec je!" pravi Ken. (Foto: Reuters) Žurnal24 main
Okoljevarstvena organizacija Greenpeace trdi, da je za čezmerno izsekavanje gozdov v Indoneziji kriva barbika. Forenzične preiskave so namreč pokazale, da embalaža izvira od tam.

Greenpeace je tako obtožil proizvajalca znane igračke Mattela in Walt Disneyja, da prispevata k hitremu krčenju tropskega gozda.

Aktivisti omenjene organizacije, ki so se včeraj zbrali pred poslovalnico Mattela  blizu Los Angelesa, so na problem opozorili s posebnim protestom. Oblečeni so bili v Kene in na transparentih opozarjali: "Barbika, konec je. Ne bom hodil z dekletom, ki uničuje gozdove."

Preiskovalci omenjene organizacije so namreč s forenzičnimi preiskavami ugotovili, da embalaža, v katero je spravljena barbika, izvira iz indonezijskega tropskega gozda. Material za embalažo namreč podjetju dovaža indonezijsko podjetje za proizvodnjo papirja APP.

izsekavanje gozda, deblo, sekanje, gozd, Indonezija | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Mattel je predstavnike organizacije že pozval, naj podjetju predstavijo podatke. Iz APP pa so v izjavi za javnost sporočili, da embalaža, ki jo napada Greenpeace, vsebuje 96 odstotkov recikliranega materiala. Cilj podjetja pa je, da bi do leta 2025 bile vse embalaže v celoti narejene iz recikliranega materiala.

Indonezija je ena izmed ključnih igralcev v boju proti podnebnim spremembam, saj se delež toplogrednih plinov v tej državi zaradi izsekavanja gozdov močno povečuje. Po podatkih Greenpeacea v državi vsako leto izsekajo milijon hektarjev gozda.

Komentarjev 1
  • privat 13:09 26.september 2011.

    pri nas je tudi za vse kriva barbika...no zdaj je več ni...