Svet
6603 ogledov

Grozljiv pogled na jezero ne tako daleč stran od nas

Zeleni Neretva Konjic
Letos je alg več kot kadarkoli, na pojav vplivajo tudi visoke temperature v zadnjih dneh.

Nevladna organizacija Zeleni Neretva Konjic je v teh dneh na svojem uradnem Facebook profilu objavila več fotografij ene najatraktivnejših turističnih destinacij v Bosni in Hercegovini, na katerih razvidno prekomerno cvetenje alg.

"O natančnem vzroku je še prezgodaj govoriti. Zagotovo pa gre za kombinacijo kemičnih in bioloških razmer. Visoke temperature v teh dneh so vsekakor vplivale na ta pojav. Vendar še vedno ne vemo natančnega vzroka. Vemo pa, da vsak odpadek konča prav v Jablaniškem jezeru. Brez natančne analize ni mogoče ugotoviti točnega vzroka," je za N1 BIH povedal okoljski aktivist Anes Podić.

"Pred dvema letoma sem opozarjal, da je treba najti primarni vir onesnaženja. Možno je, da je imajo v Konjicu problem s kanalizacijo ali da je vzrok kakšna tovarna, ne vem, je pa zagotovo treba najti izvor, sicer bodo posledice nepojmljive. To je pogubno za ribe in za klasično floro, saj te alge tako rekoč absorbirajo kisik, ki ga avtomatsko v vodi ni dovolj, zato lahko kmalu pričakujemo pogin rib," je za Jutarnji list dejal Sanel Riđanović, predstojnik Oddelka za biologijo na fakulteti. izobraževanja na Univerzi "Džemal Bijedić".

Da je letos alg več kot kadarkoli, je potrdil predsednik Društva za zaščito okolja Zelena Neretva Amir Variščić. Pojasnil je, da je konkreten vzrok za cvetenje alg prevelika nasičenost predvsem fosfati, ki se uporabljajo v industriji, in nitrati, ki prihajajo iz gospodinjstev in industrije, pa tudi iz kmetijstva, je poudaril Variščić. Dodal je, da so nitrati hrana za rastline in ko so v vodotoku prevelike koncentracije, prihaja do cvetenja alg. Po njegovem cvetenje alg ni nevarno za ljudi, je pa zelo nevarno za floro in favno, saj ob tem pojavu prihaja do prekomerne porabe kisika v vodi. Čeprav gre za velik problem, na katerega opozarjajo že leta, Variščić trdi, da rešitve ni na vidiku. 

dezurni@styra-media.si

Komentarjev 1
  • Ender3 14:32 09.april 2024.

    Uuuuuh kako bo pri nas Bled cvetel !