Svet
13 ogledov

Grški novinarji spet stavkajo

Grčija protest ERT EPA
Grški novinarji danes spet stavkajo. Za peturno stavko so se odločili v protest, ker grška javna televizija ERT, ki je v četrtek spet začela oddajati, predvaja le izredni program, sestavljen iz filmov, dokumentarnih filmov in glasbenih oddaj.

Televizija oddaja iz studia nekega zasebnega podjetja, grški novinarji pa so prepričani, da bi morala javna televizija oddajati iz svojih studiev, ki so zaprti od 11. junija, ko se je vlada odločila televizijo ukiniti. Po načrtih vlade naj bi televizija redni program začela oddajati jeseni.

Vlada hoče televizijo z manj zaposlenimi

Grški premier Antonis Samaras je junija v okviru varčevalnih ukrepov ukinil ERT, ki jo je obtožil slabega gospodarjenja. Grčija naj bi s tem privarčevala 300 milijonov evrov na leto, poleg tega pa se je število uslužbencev javnega sektorja zmanjšalo za 2.700 ljudi.

Zaprtje ERT je sprožilo številne kritike, tudi v tujini, in vodilo v preoblikovanje vlade. Odpuščeni uslužbenci nekdanje televizije pa so ob pomoči Evropske radiotelevizijske zveze v določeni meri ohranili predvajanje svojega programa.

Grška vlada želi oblikovati novo radiotelevizijo, ki bo imela precej manj zaposlenih.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.