Svet
45 ogledov

Helikopterji začeli razvažati pomoč

Filipini po tajfunu Reuters
Na Filipinih je končno steklo hitrejše oskrbovanje pomoči potrebnih. Slovenija bo prizadetim na območju namenila 60.000 evrov.

S prihodom ameriških marincev na Filipine, ki jih je konec tedna opustošil tajfun Haiyan, je danes končno stekla hitrejša oskrba prizadetih. "Helikopterji s paketi pomoč zdaj pristajajo iz minute v minuto," je v najbolj prizadetem mestu Tacloban povedal predstavnik nemške človekoljubne organizacije Mark Rösen.

Do države je danes priplula ameriška letalonosilka George Washington, ki nudil logistično in nujno pomoč, skupaj pa je v okviru reševalne operacije na Filipinih osem ameriških ladij, je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP povedal poveljnik George Washingtona, admiral Mark Montgomery.

Na krovu letalonosilke, ki se je zasidrala pred obalo otoka Samar, kjer je v petek udaril Haiyan, je 5000 vojakov ter več kot 80 helikopterjev in letal. Njena posadka nudi podporo ameriškim vojakom, ki so že na terenu. Helikopterji black hawk, ki lahko dostavijo do 1000 kilogramov pomoči, so že začeli polete na prizadeta območja.

Na pomoč na Filipine bo svojo največjo ladjo HMS Illustrious poslala tudi Velika Britanija, pa je danes napovedal britanski premier David Cameron.

Danes tudi do najbolj odročnih mest

Filipinska vlada, ki se sooča s kritikami o prepočasni dostavi pomoči, je napovedala, da bodo najkasneje danes reševalci s pomočjo prispeli tudi do preživelih na najbolj odročnih mestih na prizadetem območju.

Kot je povedal filipinski obrambni minister Voltaire Gazmin, je ena izmed prednostnih nalog tudi odstranitev trupel, a dostop do njih na veliko mestih otežujejo ruševine. Kot je povedal eden izmed filipinskih reševalcev, je bil smrad zaradi trupel v Taclobanu nevzdržen, zaradi česa so preživeli skušali zbežati z območja. V tem mestu so danes prvič pripravili množičen pokop. Brez slovesnosti so pokopali 94 žrtev.

Pomoč prihaja od vsepovsod

Združeni narodi so že namenili 25 milijonov dolarjev pomoči iz sklada za nujne primere, želijo pa zbrati 300 milijonov dolarjev. ZDA so Filipinom na pomoč priskočile z 20 milijoni dolarjev. Francija je poslala približno deset ton pomoči v obliki šotorov, vodnih rezervoarjev in kuhinjskih pripomočkov.

Velika Britanija in Avstralija sta obljubili po nekaj več kot 20 milijonov evrov, Nemčija pa je napovedala, da bo poslala 23 ton opreme. EU bo v ta namen sprostila 13 milijonov evrov.

Japonska je napovedala, da bo prek humanitarnih organizacij za pomoč namenila deset milijonov dolarjev, na območja pa bo poslala tudi do 1000 vojakov, tri ladje in letala. Nova Zelandija bo prispevala 1,3 milijona evrov.

S sredstvi v višini petih milijonov dolarjev želi pomagati tudi Južna Koreja, Indonezija bo prispevala dva milijona dolarjev, Mehika pa milijon.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.