Svet
22 ogledov

Hollande ostro proti Merklovi

biynis 15.05.12. German Chancellor Angela Merkel and French President Francois H biynis 15.05.12. German Chancellor Angela Merkel and French President Francois H
Francoski predsednik Francois Hollande je nemški kanclerki Angeli Merkel očital blokado evropske bančne unije.

Nemška predsednica vlade Angela Merkel bi morala samo enkrat reči, da za napredovanje v tej smeri niso potrebne spremembe pogodb EU, saj obstoječa pravila omogočajo vzpostavitev tovrstne unije, je Hollande dejal za ameriški časnik Wall Street Journal.

Hollande pa je s tem oporekal nemškemu finančnemu ministru Wolfgangu Schäublu, ki je pred kratkim dejal, da bi bile za prestrukturiranje in vodenje bank v krizi resda potrebna skupna pravila za celotno EU, a da je za vzpostavitev evropske institucije pravna podlaga preveč vprašljiva.

Kot morebiten razlog za domnevno zadržano držo Nemčije v zvezi z bančno unijo je Hollande navedel volitve v Nemčiji. "Merkova se bo septembra soočila z volitvami in sedaj ne more dajati vtisa, da jo skrbi bolj za Evropejce kot za Nemce," je dejal francoski predsednik in dodal, da bo Nemčija kakršenkoli korak v tej smeri morebiti storila šele po volitvah. A bančna unija je po njegovih besedah nujna, saj bi pomagala šibkejšim državam EU pri stabilizaciji njihovega bančnega sistema.

Komentarjev 1
  • principiumnovum 08:32 04.maj 2013.

    Merklova ima z Nemčjo svetu kaj za pokazati. Kaj lahko pokaže pa ta žabar? Visoko brezposelnost?