Svet > Hrvaška
94 ogledov

Odkrijte okuse, vonje in barve Bjelovarsko-bilogorske turistične gastronomije

Polna miza
1/3
HTZ
V Bjelovarsko-bilogorskem okraju se je vedno dobro jedlo, ampak jedi kot so gibanica, štrudelj, moslovaške bele klobase, ribji paprikaš, cmoki, vzhajanih na pari, krompirjeve palačinke in mnoge druge dobrote bodo redko koga pustile ravnodušnega.

Multikulturnost, bogastvo okusov, ohranjanje tradicije pri pripravi jedi, domače in lokalne surovine dajejo značaj celotnemu območju, ki je drugačen in bogatejši, ko gre za gastronomijo. 
Na tako majhnem območju Bjelovarsko-bilogorske županije se v vsakem kotičku skriva drugačna kuhinja, ki neguje drugačno tradicijo.

Stare domače bilogorske specijalitete po receptu naših babic, ki jih ne boste našli v drugem delu županije;  Moslavina, ki je najbolj bogata z ribniki na Hrvaškem, znana po specialitatah iz sladkovodnih rib; v Daruvarju, ki je že stoletja središče češke manjšine, pa se denimo prepletajo slavonske in tradicionalne češke jedi.

Na obdelanih bilogorskih gričkih najdete vinograde in vinske kleti, ki so se razvile v družinske vinarne. Številne družine svoje običaje, kulturo in tradicijo dobre kapljice in domače hrane delijo z gosti Bilogorske i Daruvarske vinske ceste, na kateri lahko poizkusite pitna aromatična vina, renski rizling, chardonnay, sauvignon, portugizac.

Pri vse večjem številu družinskih, turističnih kmetij vsi izjemno skrb posvečajo tradicionalni ponudbi teh krajev, polnih raznolikosti. Uporaba izvirnih sestavin, vzgojenih na bližnjih kmetijah in izbor vin, prilagojen hrani ter uporaba tradicionalnih posod je zaščitni znak vseh restavracij na območju.     

Turistična zadruga Bjelovarsko-bilogorske županije z destinacijo „Daruvar-Bjelovar-Garešnica“, je bila lani med nacionalnimi finalisti po izboru EDEN na temo turizma in lokalne gastronomije in se je s podpisom EDEN bruseljske deklaracije pridružila ugledni družbi EDEN Network, evropskih destinacij izvirnosti in trajnostnega turizma.

Avtohtona hrana iz ekološke pridelave, vinske ceste, restavracije in vinarne tvorijo meko gastronomskega užitka, ki se ji le redkokdo lahko upre.

Eden od mnogih primerov tega je tudi agroturizem, družinska kmetija Mlhoci in izletniška kmetija „Vrata Bilogore“ na Bilogorski vinski cesti kot svojo posebno ponudbo izpostavljata starinske bilogorske slaščice. Edinstvena je bilogorska pita z orehi, domačo slivovo in jabolčno marmelado. Ni je čokolade, ki bi lahko zamenjala ta sladki čudež.