Svet
20 ogledov

Hrvaški minister: En džojnt ne škodi nikomur

hrvaški pravosodni minister Orsat Miljenić Goran Jakus/PIXSELL
"Vprašanje je neprijetno, ne bi hotel poslati napačnega sporočila, niti svojim otrokom," je na to, ali je že poskusil droge, povedal minister za pravosodje Orsat Miljenić, ko je na HTV govoril o spremembah zakona o posedovanju drog za osebno uporabo.

"Ali sem poskusil mehke droge? Vprašanje je neprijetno, ne bi hotel poslati napačnega sporočila, niti svojim otrokom," je hrvaški minister za pravosodje Orsat Miljenić povedal na HTV. "Vse, kar je v mejah razuma in ne ogroža drugih, je dovoljeno," je dejal.

Zakonske spremembe, s katerimi bi posedovanje drog za osebno uporabo postalo prekršek in ne več kaznivo dejanje, bodo del široke javne razprave, pravi Miljenić: "Osnutki bodo na spletni ministrstva, sprejemali bomo pripombe in odprti bomo za popolno razpravo o tem vprašanju."

Glavni motiv za te zakonodajne spremembe je nezadovoljstvo z bojem proti mamilom. Posedovanje drog za osebno uporabo je kaznivo dejanje od leta 1996 in danes lahko vidimo, da to ni prineslo zadovoljivih rezultatov, je pojasnil. "S tem želimo omogočiti boj proti najhujšim oblikam zlorabe prepovedanih drog in organiziranemu kriminalu, ker bo zakon razbremenil organe, pristojne za to," je še povedal Miljenić in dodal: "Približno 75 odstotkov kaznivih dejanj v povezavi z mamili se je lani nanašalo posedovanje."

Komentarjev 1
  • zaskrbljeni 17:12 08.marec 2012.

    V kolikor pride kdaj na plano vprašanje legalizacije trave, je treba kakršnokoli spremembo zakonodaje pogojevati z obveznim testiranjem za droge do 18. leta (in ustreznim sankcioniranjem uživalcev). Možgani morajo opraviti nemoten razvoj! Proizvodnja manjših količin za osebno rabo pa ...prikaži več bi bila dovoljena šele po 21. letu.