Svet
1997 ogledov

Ivanka na slovesnosti, streljaj stran množično ubijanje

Odprtje ameriškega veleposlaništva v Jeruzalemu Epa
Združene države Amerike so slavnostno odprle veleposlaništvo v Jeruzalemu. Zasenčili so ga krvavi protesti na palestinskih območjih.

Izraelski vojaki so danes pobili na desetine Palestincev, ki so sodelovali v masovnih protestih na meji med Izraelom in območjem Gaze. V istem času so Združene države Amerike v Jeruzalemu odpirale svoje veleposlaništvo.

S to potezo je prišlo do realizacije najbolj sporne obljube Donalda Trumpa kar se tiče zunanje politike; storil jo je ne glede na nasprotovanje mednarodne skupnosti in palestinskemu gnevu.

K "pohodu milijona" ob meji so Palestince pozivali prek zvočnikov mošej, prebivalce pa so na območje vozili z avtobusi in tovornjaki. Ob meji se je po podatkih izraelske vojske na več točkah zbralo okoli 35.000 Palestincev. Nekateri so metali kamenje in se približali ograji na meji. Na drugi strani meje so oborožene izraelske varnostne sile.

Po zadnjih podatkih palestinskega zdravstvenega ministrstva je bilo v protestih ubitih 52 Palestincev, okoli 2400 pa jih je bilo ranjenih, vsaj polovica s strelnim orožjem.

Odprtje ameriškega veleposlaništva v Jeruzalemu | Avtor: Epa Epa

Trumpovo sporočilo

Današnja otvoritev veleposlaništva v Jeruzalemu je sicer predvsem simbolična, saj je potekala na dan izraelske državnosti, ko v Izraelu obeležujejo ustanovitev izraelske države. Za selitev veleposlaništva iz Tel Aviva v Jeruzalem se je 6. decembra lani odločil Trump, ko je Jeruzalem priznal kot prestolnico Izraela.

Trump na otvoritvi ni bil prisoten, tja je poslal svojo hčer Ivanko, sam pa poslal videosporočilo, v katerem je poudaril, da ZDA ostajajo "popolnoma predane iskanju trajnega mirovnega dogovora med Izraelom in Palestino".

Odprtje je preko Facebooka pozdravil tudi izraelski premier Benjamin Netanjahu. Zbrane je v video poslanici nagovoril tudi Trump, ki je zagotovil, da ZDA ostajajo zavezane doseganju trajnega miru na Bližnjem vzhodu, a je dodal, da je Izrael suverena država "s pravico, da sama določi prestolnico".

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 3
  • jozicamurn 15:08 15.maj 2018.

    Liberalna židovsko-osvojena in sprana v glavo, Trumpova razvajena hčerkica. Normalno da bo lobirala za žideke proti Palestincem, saj so se židje lepo infiltrirali v družino Trump. Žal.

  • dragec 14:19 15.maj 2018.

    SLOVESNOST????,