Svet
11 ogledov

Izrael potrdil napad na Sirijo

Sirija bomba napad Reuters
Izrael je potrdil letalski napad na ozemlje Sirije.

Napad, katerega cilj je bil transporter s sodobnimi raketami, so izvedli v petek. Kot trdijo izraelski predstavniki, ni šlo za prevoz kemičnega orožja, ampak orožja, ki "bi lahko spremenil razvoj vojne in je bilo namenjeno Hezbolahu.“

Ameriški mediji so sicer pred tem poročali, da je bila tarča napada neko skladišče orožja, ki naj bi bilo namenjeno libanonskemu gibanju Hezbolah.

Po ugotovitvah ameriških in drugih zahodnih obveščevalnih agencij izraelska letala naj ne bi vstopila v sirski zračni prostor, je še poročala ameriška televizija CNN. Letala naj bi, kot že v preteklosti ob napadih na sirske cilje, rakete izstrelila z območja zunaj sirskega zračnega prostora.

Predstavnik izraelskega veleposlaništva v Washingtonu zadeve ni želel komentirati, je pa ponovil, da "je Izrael odločen preprečiti prenos kemičnega orožja (...) s strani sirskega režima teroristom, še posebej gibanju Hezbolah v Libanonu".

Obama svojih vojakov ne bo poslal

Ameriški predsednik Barack Obama je medtem ob obisku v Kostariki ponovil, da - kljub namigom o uporabi kemičnega orožja v Siriji - ne načrtuje namestitve ameriških vojakov v tej državi, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Kot je dejal, si ne predstavlja scenarija, po katerem bi to koristilo ali ZDA ali Siriji.

Obama je sicer obenem poudaril, da bi jasni, konkretni dokazi o tem, da je sirski režim uporabil kemično orožje, resda "spremenili igro", a vendarle ZDA s svojim odzivom ne bi hitele.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.