Svet
18 ogledov

Janis Varufakis: "Ne, hvala! Zato nismo bili izvoljeni!"

Cipras, Varufakis EPA
Kot kaže bodo jutrišnja pogajanja Dan D za Grčijo, ki napoveduje nov predlog za reformni program. Na pogoje, ki jim jih ponuja Evropa, pa naj ne bi pristali.

Grški finančni minister Janis Varufakis je v kolumni, ki jo je objavil Frankfurter Allgemeine, zapisal, da bodo jutri na vrhu evroskupine pripravljeni sprejeti kompromis, če le ne bo takšen, kot je bil ponujen prejšnji vladi. Sprejetje novega dolga po takšnimi pogoji, da Grčija svojega dolga ne bo mogla odplačati.

"Na dan, ko sem zaprisegel kot finančni minister, sem obljubil, da ne bom ravnal tako kot moj predhodnik in sprejemal nesmiselnih posojil evropskih davkoplačevalcev, da bi za kratek čas odpravil težave," je zapisal Varufakis in nadaljeval, da jih danes Evropa poziva, naj storijo pravo stvar in podpišejo dogovor ter se na ta način izognejo bankrotu.

"S tem bi se ponovilo leto 2010! Ravnal bi tako kot moji predhodniki, vzel bi denar in krizo razpotegnil v prihodnost. Ne, hvala! To ni tisto, za kar smo bili izvoljeni."

Varufakis je s svojim zapisom jasno pokazal, da grške oblasti tudi jutri ne bodo pripravljene sprejeti vseh vrčevalnih ukrepov evropskih institucij, s katerimi Unija pogojuje izplačilo finančne pomoči, s katerim se Grčija še lahko izogne plačilni nesposobnosti in bankrotu.

Ne prav optimistično v pogajanja

A kot so že po četrtkovih pogajanjih v Luksemburgu izpostavljali finančni ministri, dokončnega kompromisa tudi jutri ni moč pričakovati. "V ponedeljek ne pričakujem resnega preboja. Si ga želim, a ga ne pričakujem," je povedal slovenski finančni minister Dušan Mramor. "Čas igre se je iztekel," pa je v video nagovoru Grkom dejal predsednik Evropskega sveta Donald Tusk.

Do možnosti, da Evropa pristala na kompromis, pa so skeptični tudi nekateri finančni analitiki. V The Financial Timu tako izpostavljajo, da bi bili v primeru grškega izstopa iz evroobmočja, najbolj na udaru trgi vzhodne Evrope - Češka, Madžarska in Poljska. Države, ki evra nimajo, a večino poslov opravijo na evropskem trgu.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • jakec1575 17:02 21.junij 2015.

    Glede na povojno zgodovino Grčije je bil edina luč na koncu tunela, da se jo zalije z denarjem in tako kupi mir. Hkrati pa je nastajal trojanski konj Evropske unije, ki so ga z lažnimi ocenami skupaj z grško vlado ...prikaži več pripravljale ZDA in njihove ocenjevalne hiše zdravja javnih financ. Sedaj zaradi stabilnosti regije ZDA zahtevajo od EU, da na vsak način reši zadevo. Ko narkomanu po 30 letih vzames drogo, se lahko zgodi razpad države, državljanska vojna. Pri tem, da od narkomana pričajukes večjo trdnost duha kot od najbolj fit države z vsemi ustreznimi sluzbami. Grki se morajo soočiti z realnostjo, ampak današnjo grčijo so soustvarili Američani, angleži in tudi rusi. Za svoje politične cilje naj zdaj plačajo.

  • mph 16:39 21.junij 2015.

    Mene bolj kot to ""Čas igre se je iztekel," pa je v video nagovoru Grkom dejal predsednik Evropskega sveta Donald Tusk. " zanima, kdaj se bo iztekel čas iger, ki jih organizirajo EU neoliberalci z prizvokom nacizma in fašizma. In ...prikaži več ni je države, ki bi bila čisto varna pred par najbolj pogoltnimi EU državami in bi bilo pametno, da smo vsi ostali, sužnji, družni pri temu.