Svet
29 ogledov

Kirgizistan poskuša umiriti tudi papež

(Foto: Reuters) Žurnal24 main
Papež Benedikt XVI. je danes vse skupnosti v Kirgizistanu pozval, naj se odpovejo nasilju in naj se skušajo izogniti provokacijam.

Tako naj bi bilo mir in varnost mogoče čim prej ponovno vzpostaviti tudi na jugu države. Na mednarodno skupnost pa je papež naslovil poziv, naj zagotovi, da bo človekoljubna pomoč hitro dosegla tiste, ki jo potrebujejo.

Vojsko čaka preiskava
So pa začasne kirgiške oblasti sicer že napovedale preiskavo o vzrokih, ki so vodili v izbruh nasilja med Uzbeki in Kirgizi. Vmesna vlada je tako že ukazala polkovniku Kursanu Asanovu naj vodi operacijo. Asanov ni želel razkriti, ali bodo pri preiskavi sodelovali tudi neodvisni preiskovalci. Napovedal je tudi podaljšanje policijske ure, ki bi se morala izteči danes, do naslednjega petka.

Razmere so se medtem v mestu Oš na jugu Kirgizistana, ki je bilo eno od žarišč spopadov, začele ponovno normalizirati. Oblasti so danes v mestu tako med drugim odstranile ovire na območjih, kjer živijo Uzbeki. Kljub prvotnim bojaznim, da bi utegnilo ob tem priti do vnovičnih napetosti, se to ni zgodilo.

Visok davek sovraštva
Medetnično nasilje med Uzbeki in Kirgizi je na jugu Kirgizistana izbruhnilo pred približno tednom dni. Po zadnjih uradnih podatkih je pri tem umrlo 192 ljudi, večinoma Uzbekov, čeprav naj bi bilo po nekaterih ocenah žrtev še bistveno več.

Okoli 400 tisoč ljudi je bilo zaradi nasilja prisiljenih zapustiti svoje domove, med njimi jih je okoli 100 tisoč zbežalo v sosednji Uzbekistan.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.