Zdravje
3050 ogledov

Žalostna usoda prvega prejemnika svinjske ledvice

Ksenotransplantacija Profimedia
Dva meseca potem, ko je postal prvi človek, v katerega so vstavili genetsko spremenjeno svinjsko ledvico, je umrl. A morda ne zaradi transplantacije ...

Richard Slayman je nedavno napolnil svetovne medije zaradi zgodovinskega dosežka kirurgov. Hudo bolni 62-letni Slayman je pristal na to, da zdravniki iz ameriške zvezne države Massachusetts kot zadnjo možnost poskusijo s presaditvijo ledvice. A ne katerekoli, temveč ledvice pujsa, ki so jo pred tem genetsko spremenili, da bi jo človeško telo lahko sprejelo. 

Richard je operacijo dobro prestal, ledvica je delovala, postal je prvi uspešno operiran živi pacient ksenotransplantije, torej prenosa tkiva prašiča v človeka. Ksenotransplantija obeta človeštvu, da bo nekoč preseglo enega največjih izzivov pri zdravljenju okvarjenih organov, saj trenutno potreba po človeških organih močno presega "ponudbo." Pred to operacijo so zdravniki poskusili s transplantacijami v telesa možgansko mrtvih ljudi.

Slaymanu so že leta 2018 presadili ledvico umrlega človeka, vendar pa je že po letu dni odpovedala in je moral nadaljevati z obiskovanjem dialize. Sčasoma je prišlo tudi pri dializi do kopičenja nevarnih komplikacij, zato so morali nemudoma ukrepati, Slayman pa je pristal na ksenotransplantacijo, ki so jo opravili marca.

Ksenotransplantacija | Avtor: Profimedia Profimedia

V soboto pa je Slaymanova družina nepričakovano sporočila, da je umrl. Vest je potrdila bolnišnica, v kateri so opravili transplantacijo. Ob izrazih sožalja so povedali, da trenutno ni nobenih indicev, da je vzrok smrti presaditev ledvice. Po napovedih zdravnikov naj bi namreč prašičja ledvica delovala vsaj dve leti, poroča Guardian.

Aprila so ksenotransplantacijo ledvice opravili tudi pri neki ženski iz zvezne države New Jersey. 54-letnica, je hkrati dobila tudi umetno črpalko za srce, saj je bilo njeno zdravstveno stanje pred zahtevnima operacijama izredno slabo. 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 2
  • Enzgg4 13:13 12.maj 2024.

    https://m.youtube.com/watch?v=Sp-pU8TFsg0

  • Kmodri_ 13:05 12.maj 2024.

    Tole pa ni dobro...