Svet
12 ogledov

Klepetajte in mastno plačajte

Če bo italijanska policija voznika med vožnjo zalotila pri telefoniranju ali poš Žurnal24 main
Če vas bo italijanska policija med vožnjo zalotila pri telefoniranju ali pošiljanju SMS-sporočil, vam bo po novem zaračunala kar 155 evrov kazni. V Sloveniji boste za tovrstni prekršek plačali manj.

Italijani so se z novim zneskom zavihteli na prvo mesto po višini kazni za tovrstni prometni prekršek. Sledijo Slovenija, Nizozemska in Portugalska, kjer kazen znaša približno 100 evrov.

V Nemčiji voznike oglobijo za 40 evrov, hkrati pa dobijo tudi kazenske točke. Najbolje se godi voznikom na Švedskem, saj tam uporaba mobilnega telefona med vožnjo ne velja za prekršek.

Policisti v Sloveniji so preteklo leto zaradi prepovedanega telefoniranja izrekli okoli 16 tisoč glob, leto prej 12 tisoč. Pri navedenih podatkih o prekrškarjih gre zagotovo le za kapljo v morje, saj policiji uspe kaznovati le majhen del voznikov.

V Sloveniji (le) 120 evrov
Pri nas vas bo policist za tovrstni prekršek oglobil za slabih 120 evrov, precej malo glede na to, da je telefoniranje za volanom pogost vzrok za prometno nesrečo.

Prejšnji četrtek smo poročali o nesreči, ko je voznica z dvema majhnima otrokoma v avtomobilu v Trnovskem pristanu zapeljala naravnost v Ljubljanico. Zahvaljujoč prisebnosti mimoidočih se je vse končalo brez hujših posledic. Na PU Ljubljana so potrdili, da je bil najverjetnejši vzrok za incident prav telefoniranje za volanom.

Prometni psiholog Marko Polič je šel še korak dlje, saj bi zakonsko prepovedal tudi prostoročno telefoniranje v avtomobilu. "Vsako početje med vožnjo je moteče, človekove spoznavne zmožnosti so omejene, zato bi moral zakonodajalec takšno početje povsem prepovedati, torej vključno s prostoročnim telefoniranjem, ki je po trenutni zakonodaji dovoljeno," zatrjuje Polič. Več si preberite TUKAJ.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.