Svet
8 ogledov

Kljub eksplozijam mir še velja

Humanitarni konvoj
1/3
EPA
Ukrajina, Rusija in proruski uporniki so se le uskladili o nekaterih točkah premirja, a že danes je v Ukrajino prispel nov konvoj ruskih tovornjakov brez soglasja Kijeva.

Ukrajina, Rusija in proruski uporniki so v beloruskem Minsku vendarle uskladili o memorandumu, ki predvideva vzpostavitev 30 kilometrov širokega demilitariziranega območja, iz katerega naj bi umaknili vso težko orožje. Uskladili so se tudi o prepovedi vojaških preletov prek vzhodnega dela Ukrajine ter o umiku tujih plačancev iz bojišč. Nadzor nad izvajanjem pa bodo prevzeli opazovalci Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse).

Memorandum so sicer napovedovali že vse ob 5. septembra, ko je bil dosežen dogovor o premirju. Kljub temu, da sta premirje že večkrat kršili obe strani, pa na načelni ravni še vedno drži. Tudi danes tako iz Donecka prihajajo poročila o močnih eksplozija, očividci pa na družbenih omrežjih poročajo, da naj bi bila močno prizadeta kemična tovarna.

Na vzhodu Ukrajine je danes prispel tudi tretji konvoj ruskih tovornjakov s humanitarno pomočjo. Šlo naj bi za dostavo hrane, vode in električnih generatorjev, vendar je Rusija pomoč na ukrajinsko ozemlje dostavila brez privoljenja Kijeva.

Proruski separatisti bodo v skladu v torek sprejeto zakonodajo ohranili nadzor nad vzhodnimi pokrajinami in tako tri leta ohranili samoupravo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.