Svet
12 ogledov

Kolera najverjetneje "uvožena"

Prvič so bolezen zaznali 20. oktobra. Do včeraj je zaradi nje umrlo 330 ljudi, 4 Žurnal24 main
Domačini na Haitiju protestirajo. Menijo, da so kolero k njim prinesli mirovniki iz Nepala, zato želijo, da jim vlada odreče gostoljubje.

Protestniki so med hojo iz centra Mirebalaisa do baze pripadnikov Združenih narodov vzklikali: "Če vam je všeč ali ne, morajo iti.“ Baza je locirana nad pritokom reke Artibonite, ki je pot, po kateri se okužba širi. "Nepalci so prinesli to bolezen v center Mirebalaisa,“ je dejal Ernst Exilume, 25-letni študent. "Nimamo pitne vode. Ne preostane nam drugega kot piti vodo iz reke.“

Kolera se je z bliskovito hitrostjo razširila po Haitiju, kjer prej te bolezni niso poznali. Znanstvenega zaključka o izvoru epidemije ni, najverjetneje pa je bila "uvožena“, pravijo strokovnjaki.

Osredotočeni na Nepalce
Ugibanja Haitijcev o izvoru bolezni so osredotočena predvsem na Nepalce, ki imajo svojo bazo v bližini Mirebalaisa. Kolera je v Nepalu pogost pojav. Zadnji izbruh bolezni so doživeli letos poleti. Nepalski mirovniki so na Haiti pripotovali nedolgo za tem, ko je v Nepalu izbruhnila kolera. Kmalu po njihovem prihodu pa so prve primere zaznali tudi na Haitiju.

Nihče od Nepalcev naj ne bi kazal simptomov, kar pa po besedah direktorja panameriške zdravstvene organizacije Jona Andrusa še ne pomeni, da niso oboleli. Kar 75 odstotkov ljudi okuženih s kolero ne kaže nikakršnih znakov, a lahko v obdobju 14 dni okužbo prenesejo v okolje in okužijo druge.

Znastveniki testirajo odvzete okužene vzorce, da bi določili, od kje izvira bolezen. Testi lahko nakažejo iz katerega dela sveta je prišel ta sev kolere. "Ne vem, če bomo našli odgovor,“ je dejal predstavnik Svetovne zdravstvene organizacije.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.