Svet
24251 ogledov

Konec rezervacij na plaži z brisačami

Hrvaška plaža Profimedia
Več krajev na Hrvaškem je uvedlo ukrepe zoper rezervacije mest na plažah z brisačami in ležalniki.

Plaža polna brisač, lastnikov pa več ur nikjer. Občina Medulin se je odločila ukrepati in narediti konec rezervacijam za tiste, ki na plažah čez noč ali že zgodaj zjutraj pustijo brisače, ležalnike in različne rekvizite, da bi lahko zasedli svoje najljubše mesto. Trije komunalni redarji v Medulinu vsako jutro delajo s polno paro.

''Trenutno je v skladišču na ducate brisač, ležalnikov, copat..., ki čakajo, da se pojavijo lastniki. Večina jih še ni prispela. Po 30 dneh vso zaseženo opremo, ki je lastniki še niso vzeli, predamo za potrebe domov za otroke, pa tudi starejše,'' je za portal Index.hr povedal komunalni redar Sandi Maurić.

Kot je še dodal, se tovrstni nadzor na plažah v poletnih mesecih izvaja že od leta 2019, zasežene predmete pa spravijo v vozilo in odpeljejo v skladišče. ''Vsaka rezervacija brisač čez noč ali tisti, ki ob 6. uri zapustijo brisače in ležalnike ter gredo na zajtrk ali kavo, je za nas rezervacija mesta, ki ni dovoljena. Če lastnikov ne najdemo, predmete vzamemo in jih 30 dni shranimo v skladišču. Če bodo ljudje medtem klicali in pokazali, kaj je njihovo, ter plačali predpisano kazen, jim bodo stvari seveda vrnjene. Globa je 500 kun, če pa jo plačajo v treh dneh, znaša 250 kun,'' je pojasnil občinski redar Maurić.

odvoz brisač s plaže Svet Na plaži pri sosedih ljudje ostali brez brisač in drugih stvari

Plaže, ki spadajo pod koncesijska soglasja, urejajo koncesionarji sami, za vse ostale na območju Medulina pa je zadolžena omenjena komunalna trojica redarjev. Kot so še povedali, rekvizite v 90 odstotkih primerov puščajo tuji turisti. ''Če v trenutku priteče lastnik priteče in reče: ‘Tukaj sem’, mu odpustimo, če pa so stvari v našem vozilu, ni vračila, dokler globa ni plačana,'' pravijo.

Kot smo že poročali, so se s problemom rezervacij soočili tudi v kampu Kovačine na Cresu in v Podgori, vse več hrvaških krajev pa razmišlja o podobnih rešitvah za tovrstne prakse.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 7
  • Pepe007 08:02 13.avgust 2021.

    Ne vem, kako točno to tam zgleda. Ampak sumim, da natlačijo preveč turistov na eno območje ($$$) in potem začne prihajati do rezervacij. V članku so omenjene celo rezervacije v kampu. Očitno v kamp tlačijo več gostov, kot je normalne obale.

  • Avatar jezeran
    jezeran 19:59 12.avgust 2021.

    matr ga bojo švabi najebal

  • krucefiks 15:34 12.avgust 2021.

    kaj če ti sploh brisača ,greš se naplavat,mal se osušiš al pa tudi ne,pol pa gostilna itd,pa večkrat ponoviš vajo