Svet
222 ogledov

Letalo ni moglo vzleteti, judje niso hoteli sedeti zraven žensk

ortodoksni judje EPA
11 urni let iz New Yorka proti Tel Avivu se je sprevrnil v moro. Skupina ortodoksnih Judov ni hotela sedeti na sedežih ob ženskah. Po daljšem zastoju letalo poletelo, Judje pa večino leta stali na prehodu.

11 urni let iz New Yorka proti Tel Avivu družbe El Al je bil za potnike prava nočna mora, poroča The Independent. Zapletlo se je že pri vkrcanju, ker ortodoksni Judje, teh je bilo na letalu nekaj sto, niso hoteli sedeti zraven žensk. Obstali so na prehodu v letalu in zahtevali druge sedeže, oziroma, da se potniki presedejo.
Judje so v sredo zvečer množično leteli v Izrael, kjer so proslavljali judovsko novo leto.

Verska zapoved: moški in ženske morajo biti ločeni

"Čeprav so imeli vsi vnaprej kupljene vstopnice s številkami sedežev, so nas prosili, da zamenjamo sedeže z njimi ter nam celo ponujali denar, saj ne smejo sedeti zraven žensk. Bilo je jasno, da letalo še nekaj časa ne bo vzletelo," pripoveduje potnik.

Haredi so ena najbolj konzervativnih judovskih skupin, ki spoštujejo stroge verske zapovedi po katerih morajo biti neporočeni moški in ženske strogo ločeni. 

Skupina judov je nato vendarle privolila, da bodo sedli na svoje sedeže, vendar le v času vzleta. Letalo namreč ne more vzleteti, če potniki nimajo pripetih varnostnih pasov. Takoj po vzletu so vstali in večino leta nato preživeli na prehodu.

V Londonu so ženske morale hoditi po drugi strani ceste

Hudih kritik je bila deležna tudi ortodoksna skupnost judov v Londonu, ki je v Samford Hillu na severu Londona postavila znake, ki so od žensk zahtevali, da hodijo po točno določenmi strani ceste, torej po drugi strani, kjer hodijo moški. Svet stanovalcev Stamford Hilla je znake ocenil kot nesprejemljive in jih odstranil. Nek stanovalec soseske je na ista mesta nato izobesil plakate z napisom "Ženske, hodite lahko kjer koli želite, smo v letu 2014," ki so jih nato člani Haredi skupnosti odstranili.

 
Komentarjev 1
  • wester62 22:33 26.september 2014.

    vrgli bi jih iz letala pa bi bilo mir.bebci zaostali