Svet
60 ogledov

Leteča cigara švignila mimo Zemlje

(Foto: Youtube)
1/2
Žurnal24 main
Sinoči, ko je večina Zemljanov mirno spala, je zelo blizu našega planeta mimo šinil asteroid, ki bi ob padcu na Zemljo povzročil razdejanje 15 atomskih bomb. Odkrili so ga šele v ponedeljek.

Vesoljski kamen z nezanimivim imenom GP59 je precej bolj zanimiv zaradi svoje oblike, ki je podobna cigari. Do tega spoznanja so astronomi prišli po začetnem začudenju, zakaj jim je asteroid iz objektivov teleskopov vsake štiri minute izginil in se čez nekaj časa spet pojavil. Med vrtenjem, ki za poln obrat potrebuje slabih osem minut, se namreč z Zemlje vidi izmenjavanje daljših in krajših stranic vesoljskega telesa.

Video asteroida si oglejte TUKAJ.

Asteroid v dolžino po izračunih meri okoli 50 metrov, prvi pa so ga minuli ponedeljek opazili v observatoriju na španski Malorci, ko je bil od Zemlje oddaljen še kakih 3,35 milijona kilometrov. Sinoči okoli 22. ure po srednjeevropskem času pa se je našemu planetu približal na le približno 550.000 kilometrov, kar je v vesoljskih merah zelo blizu, če vemo, da je Lunina krožnica v povprečju oddaljena okoli 380.000 kilometrov.

Astronomi po poročanju Daily Maila mirijo, da ni bilo nikakršne nevarnosti, da bi asteroid vstopil v Zemljino atmosfero, saj se njegova krožnica z Zemljino niti v prihodnosti ne bo križala. Znanstveniki trenutno poznajo kakih 3.000 asteroidov. Nekaj odstotkov možnosti za bližnje srečanje z Zemljo enkrat v prihodnosti jih ima le peščica, čeprav se je leta 2009 eden od njih po vstopu v ozračje razletel nad Indonezijo. Bil je precej manjši od GP59.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.