Svet
13 ogledov

Mandelov dan

Mandela je svoj rojstni dan preživel na domu med svojci. (Foto: EPA) Žurnal24 main
Nelson Mandela danes praznuje 92-letnico, svet pa je ob tem jubileju na različne načine pozdravili njegovo zgodovinsko vlogo pri boju proti rasizmu.

Prvič v zgodovini so Združeni narodi poimenovali dan po enem samem človeku in 18. julij je od danes naprej dan Nelsona Mandele, ki je posvečen služenju javnosti. Različni lokalni voditelji so v okraju Atteridgeville, v bližini Johannesburga, pripravili nogometni turnir grajenja enotnosti med Južnoafričani, Zimbabvejci, Mozambičani in Somalijci.

Južnoafriški predsednik Jacob Zuma in nekateri politiki so medtem obiskali Mendelin rojstni kraj Mvezo ter posadili drevesa in barvali učilnice, v enem izmed najbolj revnih predelov Južne Afrike. Zuma je Afričane pri tem pozval naj nadaljujejo z enotnostjo, ki so jo pokazali ob svetovnem prvenstvu.

Mandeli je čestital tudi ameriški predsednik Barack Obama in ljudi pozval naj podvzamejo neko obliko služenja drugemu ter si pri tem za zgled vzamejo prvega črnega južnoafriškega predsednika.

Medtem je Mandela svojo visoko obletnico preživel na svojem domu v luksuznem predmestju Houghton so se zbrali številni sosedje, ki bi vsaj za trenutek radi videli ikono boja proti rasizmu in sovraštvu. Pred hišo so se zbrali tudi številni starši in otroci z doma narejenimi čestitkami in rožami, ki so članom družine Nobelovega nagrajenca za mir predali čestitke.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.