Svet
19 ogledov

Margaret Thatcher pripravljala VB na 3. svetovno vojno

Margaret Thatcher leta 2007 Žurnal24 main
Do nedavnega tajni britanski načrti in dokumenti razkrivajo, da je nekdanja britanska premierka Margaret Thatcher marca 1981 organizirala vojaške vaje, katerih scenarij so bile priprave na izbruh tretje svetovne vojne, in sicer na območju nekdanje Jugoslavije, v današnji izdaji piše britanski dnevnik Daily Mail.

Dokument, poimenovan Vojna knjiga, z načrti vojaških vaj, ki so trajale dva tedna, razkriva, da je še pred 30 leti obstaja možnost izbruha nove svetovne vojne, vse pa naj bi se začelo na območju nekdanje Jugoslavije, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug.

Marca 1981, ko se začenja vojni scenarij, so dejansko obstajale globoke mednarodne napetosti. Po sovjetski invaziji na Afganistan leta 1979 so namreč odnosi med Vzhodom in Zahodom dosegli najnižjo točko po kubanski raketni krizi leta 1962.

Tretja svetovna vojna bi se začela z napadom na Jugoslavijo

Glede na britanski scenarij, ki se ni nikoli uresničil, a so ga sodelujoči v vojaških vajah vzeli zelo resno, naj bi se vojna začela 9. marca 1981, in sicer s kopičenjem sil Varšavskega pakta na mejah Jugoslavije, zaradi česar bi Velika Britanija in ZDA napotile dodatne sile v Zahodno Nemčijo.

Čez dva dni bi sovjetske sile z Leonidom Brežnjevom na čelu začele napredovati proti Turčiji ter meji med Bolgarijo in Jugoslavijo, medtem ko bi začela zveza Nato krepiti svoje sile v Nemčiji in Skandinaviji. Trinajstega marca bi sile Varšavskega pakta vstopile v Jugoslavijo in tedaj bi se začela tretja svetovna vojna, navaja britanski dnevnik.

Glede na scenarij, kot ga predvideva Vojna knjiga, bi Irak napadel Turčijo, Rusi bi zasedli Norveško, London pa bi objavil vojno Sovjetski zvezi, potem ko bi začele padati bombe na Veliko Britanijo, kjer bi že bilo razglašeno izredno stanje.

Prva jedrska vojna

Potem ko bi Rdeča armada prebila zahodno obrambo, pri čemer bi uporabila kemično orožje, Zahodna Nemčija in Norveška pa bi se znašli na robu prepada, bi v trenutku, ko bi poveljnik Nata v Evropi zahteval napad z jedrskim orožjem čez železno zaveso, Thatcherjeva brez oklevanja sprejela odločitev o začetku jedrskih napadov.

Kot še navaja Daily Mail, so v Veliki Britaniji po teh vojaških vajah organizirali še podobne teste sposobnosti Britancev, kako odgovoriti na morebiten izbruh vojne, pri čemer je Vojna knjiga služila kot glavni priročnik, poroča Tanjug.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.