Svet
29948 ogledov

Medicinska sestra na takšen način ubijala dojenčke

Lucy Letby Profimedia
Medicinska sestra je obtožena umora sedmih dojenčkov in poskusa umora še desetih dojenčkov v bolnišnici v Veliki Britaniji.

V ponedeljek se je 32-letna Lucy Letby pojavila na sodišču v Manchestru in se izrekla za nedolžno za umor petih fantov in dveh deklet v bolnišnici Countess of Chester med junijem 2015 in junijem 2016. Prav tako je zanikala poskus umora še desetih novorojenčkov.

Odvetnik Nick Johnson je v ponedeljek v imenu tožilstva dejal, da so bile smrti otrok na oddelku za novorojenčke v bolnišnici pred januarjem 2015 statistično primerljive z drugimi enotami v Združenem kraljestvu. Po besedah ​​Johnsona se je to drastično spremenilo v naslednjih 18 mesecih, v katerih je bila bolnišnica priča "znatnemu povečanju števila umirajočih dojenčkov".

"To je bolnišnica kot toliko drugih v Združenem kraljestvu, vendar je za razliko od mnogih drugih bolnišnic in drugih enot za novorojenčke znotraj neonatalne enote v bolnišnici Countess of Chester delovala morilka," je dodal.

Zastrupila jih je z inzulinom

Po preiskavi nenadnega porasta smrti in resnih zdravstvenih zapletov je Johnson dejal, da so bolnišnične oblasti ugotovile, da je kriva Letbyjeva. Zatrdil je, da se je vzorec nadaljeval tudi, ko je bila prestavljena na drug delovni čas.

Letbyjeva naj bi dojenčke zastrupila z inzulinom, je dejal tožilec, ter navedel primer dveh dečkov, rojenih poleti 2015 in spomladi 2016, poroča The Times. "Lucy Letby je bila na dolžnosti, ko sta bila oba zastrupljena, in domnevamo, da je bila zastrupiteljica," je Johnson povedal sodišču.

"Smrti otrok niso bile "naravne tragedije", vse so bile delo ženske na zatožni klopi," je zatrdil.

Letbyjevo so sicer prvič aretirali zaradi suma storitve kaznivih dejanj leta 2018, so sporočili s policijskega oddelka Cheshire. "Pozneje je bila izpuščena v čakanju na nadaljnje preiskave."

Leto pozneje so jo ponovno aretirali "zaradi suma umora v zvezi s smrtjo 8 dojenčkov in poskusom umora 6 dojenčkov," pa tudi "poskusa umora treh dodatnih dojenčkov", je nadaljevala policija Cheshirea. Sojenje bi lahko trajalo do šest mesecev, poroča BBC.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1